Zašto je Vučić ubedljivo pobedio i zašto je opozicija ubedljivo promašila metu

Sada smo daleko od tih promena na ulici, mada je tokom kampanje bilo poziva na makedonski i ukrajinski scenario. Sada je dovoljno otići na biračko mesto. Opet je usledio referendum. Za i Protiv Vučića. Rezultati su jasni

  • 78

U Srbiji niko ne voli narodnjake, ne glasa za Vučića i ne laže - jedan je od postova koji se od sinoć raširio društvenim mrežama. Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže i platforme prethodnih nešto više od mesec dana su bile glavno mesto za vođenje predizborne kampanje, da bi u finišu iste usledili pozivi da se izađe na birališta i pokaže stav građana o aktuelnoj vlasti oličenoj u predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću i njegovom delu i radu. Bili su i prošli izbori, Vučić je ostvario ubedljivu pobedu, a polovina birača je opet ostala kod kuće. Šta možemo da zaključimo iz toga?

Da su juče održani PARLAMENTARNI IZBORI, evo kako bi izgledala Skupština Srbije (GRAFIKA)

Vučić je ušao u kancelariju stranke 15 minuta nakon zatvaranja birališta, razvukao osmeh i uzviknuo ime Svetog Ilije

Izuzev Miroslava Parovića, koji je osvojio manje od 1 odsto glasova podrške birača na jučerašnjim predsedničkim izborima, svi ostali opozicioni kandidati su imali gotovo jedinstvenu poruku za birače uoči 2. aprila - politika Vučića je pogubna za Srbiju - glasajte protiv njega.

I to je bila jedina poruka, koju su, zapravo poslali građanima Srbije. Nikakav program, jasan cilj ili alternativu nisu predložili niti ponudili građanima.

Foto: AP/Tanjug, Tanjug/Rade Prelić Foto: AP/Tanjug, Tanjug/Rade Prelić

Osim plaćenih oglasa predsedničkih kandidata, koji su besomučno iskakali po društvenim mrežama i platformama, korisnici istih su u proteklih mesec dana ispisivali postove i poruke kako nećemo imati pravo da se žalimo na budućnost, ako u nedelju ne ispunimo građansko pravo i ne izađemo na birališta.

Došao je i dan izbora, sunčan i lep. Gotovo bez opravdanja da se provede u kući, već naprotiv. Više nego povoljan da se otpešači pet minuta do birališta i zaokruži papir sa ponuđenim kandidatima za predsednika Srbije.

Printskrin: Facebook Printskrin: Facebook

Međutim, nama, koji pratimo izborni proces brzo je postalo jasno da izlaznost neće biti velika. Zatvaranje biračkih mesta to je i potvrdilo, kao i današnji rezultati RIK-a - svoje biračko pravo je iskoristilo 3.349.756 birača, odnosno 54,6 odsto upisanih birača.

Pomenuto zatvaranje biračkih mesta, donelo nam je prvobitno nezvanične, a onda i potvrđene rezultate. Vučić je osvojio preko dva miliona glasova, odnosno 55,1 odsto upisanih birača. Osvojio je 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno.

Koji onda zaključak možemo izvući iz ovih rezultata?

Strategija opozicije se srušila kao kula od karata, a građani Srbije očigledno nisu nezadovoljni Vučićevom vladom.

Na čemu temeljimo ovaj zaključak?

Uprkos kampanji protiv Vučića, tokom koje su opozicioni kandidati govorili o "štetnosti njegove strahovlade" i pozivima da se glasa protiv njega, svi oni su ostali daleko iza njega na izbornoj lestvici. Najbliži skoro 40 odsto glasova manje.

Sa druge strane, preko 2 miliona građana Srbije dalo mu je jasnu podršku zaokruživši njegovo ime, dok 45 odsto upisanih, odnosno njih oko 3,3 miliona nema ništa protiv da Vučić bude na čelu države.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Da je drugačije, da žive loše, da im ne odgovora vlada, stanje u državi - jako lako bi mogli da pokažu stav.

Dovoljno je podsetiti na ne tako davnu prošlost. U septembru 2000. godine na izbore za predsednika SRJ je izašlo 71,55 odsto upisanih građana treće Jugoslavije. I tada, kao i sada, gotovo u referendumskoj atmosferi, poručili su Slobodanu Miloševiću da žele promene. Njih više od 50 odsto je to jasno poručilo i nažalost na ulici moralo tu odluku da odbrani.

Sada smo daleko od tih promena na ulici, mada je tokom kampanje bilo poziva na makedonski i ukrajinski scenario. Sada je dovoljno otići na biračko mesto. Opet je usledio referendum. Za i Protiv Vučića. Rezultati su jasni.

Odlazak/ne odlazak na biračko mesto je jasno pokazao - 2 miliona građana Srbije je za Vučića, a 3,3 miliona nije protiv toga da Vučić bude na čelu države.

Baner Izbori 2017

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    3. april 2017 | 20:02

    Radulovic kalkulisao, Jeremic poturio zenu da placom privuce glasove, Jankovic je razocarao narod kao "zastitnik gradjana", Beli se sprdao na racun politike, Popovic se pozvao na Kostunicu, Obradovic potipsao ostavku...da ne nabrajam jos mnogo glupih poteza, ne znam sta su ocekivali. jedino je Vucic vodio pravu kampanju

  • dddd

    3. april 2017 | 21:57

    Vučić je prosto oduvao druge kandidate na ovim izborima.

  • maja

    3. april 2017 | 19:55

    Opozicija je vodila prljavu kampanju, i to im se obilo o glavu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA