"Srpski grad" na Jadranskom primorju koji polako nestaje: Alarmantni podaci o jednom od najvećih centara u Hrvatskoj (FOTO)

Grad Rijeka je prema službenim podacima za četiri godine izgubio 7.434 stanovnika

  • 7

Ni grad Rijeka ni Primorsko-goranska županija nisu izbegli pogubne posedice potpunog demografskog sloma, kojem Hrvatska svedoči od osamostaljenja do danas.

HRVATSKI GRAD U KOM SU SPALJENA PISMA NIKOLE TESLE: Isti čovek koji je zapalio važna dokumenta za Srbe, napisao je Odu srpskom narodu (FOTO)

Dok je, prema procenama, samo prošle godine, trbuhom za kruhom Hrvatsku napustilo više od stotinu hiljada ljudi, prema zadnjim dostupnim podacima Primorsko-goranska županija po apsolutnom je prirodnom padu za 2015. godinu na drugom mestu po negativnosti, piše Novi list.

Na crnoj listi smeštena je odmah iz Osječko-baranjske županije.

Grad Rijeka je prema službenim podacima u četvorogodišnjem razdoblju od 2011. do 2015. godine izgubio 7.434 stanovnika, od čega prirodnim putem 3.874 stanovnika, a iseljavanjem njih dodatnih 3.560. Gradsko stanovništvo u te je četiri godine smanjeno sa 128.624 na 121.190 stanovnika.

Korzo i Gradski toranj Foto: N. Ivanovski Korzo i Gradski toranj Foto: N. Ivanovski

Valja napomenuti da je ovo samo nastavak već postojećih trendova, jer između dva popisa stanovništva, 2001. i 2011. godine Rijeka je izgubila 16.000 stanovnika, što znači da je negativan proces nastavljen, ali i da polako ubrzava. Posebno je upozoravajuće to što su među iseljenima redom mladi ljudi, u najboljoj životnoj i poslovnoj dobi, koji će svoje porodice zasnovati u Nemačkoj, Irskoj, Kanadi, ili nekoj drugoj za život i posao privlačnoj svetskoj destinaciji.

LEGENDA O CRKVI SV. NIKOLE U RIJECI: Bacili su kamen u more i rekli Srbima da tamo grade svoj hram (FOTO)

Ukupan broj stanovnika u Primorsko-goranskoj županiji smanjen je s njih 303.491 2010. godine na tek 291.654 stanovnika zadnje posmatrane 2015. godine, s time da je u sedeće dve godine do danas ovaj proces samo nastavljen.

Primorsko-goranska županija druga je u Hrvatskoj i po broju iseljenih. Negativan migracijski bilans od 2010. do 2015. godine iznosi -1.755 stanovnika.

Torcida isprozivala Armadu četničkom pesmom, transparentom na ćirilici i sramnim skandiranjem "Ubij Srbina"! (VIDEO)

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • БЛ

    10. april 2017 | 14:54

    По чему је Ријека српски град, молим вас?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA