Podneto 4.000 zahteva za restituciju, rešeno više od 50

Zaključno s 2. julom podneto je 4.167 zahteva - u Beogradu 1.102, Novom Sadu - 1.515, Nišu 582, a u Kragujevacu 968

  • 0

Do sada je podneto više od 4.000 zahteva za restituciju, a rešeno je više od 50 zahteva. Doneta su rešenja, kojima se vraća imovina u naturalnom obliku, rečeno je u Agenciji za restituciju.

Zaključno s 2. julom, podneto je 4.167 zahteva - u Beogradu 1.102, Novom Sadu - 1.515, Nišu 582, a u Kragujevacu 968. Većina onih u Beogradu odnosi se na poslovni i stambeni prostor i građevinsko zemljište, a u Vojvodini na poljoprivrene površine.

U predmetima za koje su nadležne područne jedinice u Nišu i Kragujevcu zahteva se povraćaj svih vrsta imovine, od poljoprivrednog i šumskog, građevinskog zemljišta, do poslovnih prostora i stambenih jedinica.

U Agenciji kažu da je broj podnetih zahteva, u prva četiri meseca od početka podnošenja, očekivan i da očekuju da se u narednom periodu iz nedelje u nedelju dinamika u podnošenju zahteva pojača.

Do sada je rešeno više od 50 zahteva i doneta su rešenja kojima se vraća imovina u naturalnom obliku, održano je i zakazano za narednih tri meseca oko 300 rasprava.

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić ukazao je da se rešeni slučajevi uglavnom odnose na poslovni prostor, ocenivši da će "ključni izazov" biti vraćanje poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta.

Kako je naveo, zakonskim izmenama bi u tim slučajevima, umesto obeštećenja, trebalo omogućiti supstituciju budući da država ima 30 puta više šumskog zemljišta nego što građani i verske zajednice potražuju.

- Država ima najmanje duplo više poljoprivrednog zemljišta od onoga što se potražuje, a na teritoriji Beograda možda i 20 puta više građevisnog zemljišta u državnoj i javnoj svojini, koje može biti predmet supstitucije - rekao je Antić.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA