≫ 

Bela kuća uzvraća Moskvi: Sejete sumnju u naše tvrdnje, znate vi dobro ko je upotrebio hemijsko oružje!

Matis je odbio da podeli dokaze koje Pentagon poseduje i na osnovu kojih je doneo presudu i optužio sirijski režim za napad

  • 9

Dok Moskva nastavlja da poziva na temeljnu i nezavisnu istragu o sirijskom hemijskom napadu, Bela kuća otkriva izveštaj koji po tom pitanju svaljuje krivicu na Damask i takođe optužuje Rusiju da "seje sumnju" u tvrdnje SAD, prenosi RT.

Trampov čovek objavio ultimatum Rusiji pa doputovao u Moskvu: Tilerson prvi put sa Rusima posle napada u Siriji, digao se crni dim (VIDEO)

- Mi smo vrlo pažljivo pogledali sve dokaze i jasno je ko je kriv za napad, ko ga je planirao i vodio - rekao je ministar odbrane Džejms Matis u utorak, dodajući da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar Al Asad odgovoran za napad.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sirijska vojska je navodno izvela napad hemijskim oružjem koji je ubio na desetine civila u provinciji Idlib.

Slike i snimci civila koji su obišli svet svedoče da je upotrebljen otrovan gas. Ovaj napad je bio izgovor SAD da ispali 59 krstarećih raketa na sirijski vojni aerodrom u blizini Damaska.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao je da se odnosi između SAD i Rusije neće "otrgnuti kontroli" nakon napada SAD-a na Siriju.

- Siguran sam da će Rusi delovati u najboljem interesu po sebe i da nema ništa dobro u tome da kažu da žele da se ova situacija otrgne kontroli - rekao je Matis juče na konferenciji za štampu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Moskva i Damask pozivaju na temeljnu i nezavisnu istragu kako bi  se uvrdila prava slika o tragediji. Rusija smatra da su sirijski avioni bombardovali skladište municije terorista, gde su se između ostalog nalazili i toksični gasovi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SAD i dalje insistira na tome da je glavni krivac sirijski predsednik koji je naredio napad.

Matis je odbio da podeli dokaze koje Pentagon poseduje i na osnovu kojih je doneo presudu i optužio sirijski režim za napad.

Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug

Dok ministar odbrane odbacuje nedokazane tvrdnje da je Rusija znala unapred za hemijski napad, Bela kuća optužuje Moskvu da pokušava da prikrije napad i da "seje sumnju" u tvrdnje SAD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija sa druge strane nikada nije poricala da se napad dogodio već u pozivala na međunarodni tim stručnjaka UN izvrši istragu kako bi se doneo nepristrasan zaključak.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    12. april 2017 | 09:26

    Лажов се постаје једанпут.САД су већ толико пута слагали.Сам врх америчке администрације деценијама лаже цео Свет.Зашто би сад били друкчији?Данашња цивилизација је постала цивилизација лажи!Долар је заменио Бога.Долар је врхунска вредност и у име долара све је дозвољено!Јадан је овај Свет!

  • Boki

    12. april 2017 | 10:15

    Niti ovi imaju dokaze da jesu, niti oni da nisu, ali svakako Amerika je sebi dopustila previše da na svoju ruku donosi odluke o intrvenciji na druge zemlje. To je faktički diektan rat sa drugom državom.

  • Перагеније

    12. april 2017 | 09:26

    "Matis je odbio da podeli dokaze koje Pentagon poseduje i na osnovu kojih je doneo presudu i optužio sirijski režim za napad. "- ХЕХЕ, кад се буде открило, распршиће се извештај к'о монтирани материјал са избора, хаха. Провидно бре. Мењајте нешто!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA