17

Krivične prijave zbog paradiranja ustaša na Trgu bana Jelačića i natpisa "Ubij Srbina"

- S obzirom da su na skupu istaknuti transparenti neprimerenog sadržaja zagrebačka Policijska uprava sprovodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja protivpravnih ponašanja i identifikovanja i procesuiranja počinilaca - saopšteno je juče iz zagrebačke Policijske uprave

Dan ndh, natpis Ubi Srbina, Zagreb, Trg bana Jelačića, ustaše
Foto: Facebook/Igor Premuzic

Skup održan 10. aprila na Trgu bana Jelačića i na platou Gradec nije bio prijavljen policiji u skladu sa Zakonu o javnom okupljanju, a okupljanje proustaške omladine u kasnim večernjim satima, čije su fotografije tokom dana obišle društvene mreže, rezultiraće odgovarajućim prijavama zbog protivpravnog ponašanja, saopšteno je danas iz zagrebačke policije.

Natpis “Ubij Srbina”, ustaške zastave i reči Tompsonovih pesama u centru Zagreba na obeležavanju osnivanja NDH?

– S obzirom da su na skupu istaknuti transparenti neprimerenog sadržaja zagrebačka Policijska uprava sprovodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja protivpravnih ponašanja i identifikovanja i procesuiranja počinilaca - saopšteno je juče iz zagrebačke Policijske uprave, prenosi Hina.

U saopštenju navode i da je događaj sniman od 21:26 do 21:29 sati.

Nakon pregleda snimaka nadzornih kamera policija je utvrdila da je postrojavanje uz paradiranje s neprimerenim transparentima trajalo puna tri minuta i to, očito, samo za potrebe fotografisanja, prenose hrvatski mediji.

Na nekim od fotografija koje su došle do medija, pojedinci su imali transparente s ustaškim simbolima. U rukama okupljenih bio je vidljiv i natpis “Ubij Srbina”, a vidi se i nacionalistička zastava s prvim belim poljem na šahovnici.

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u saopštenju za javnost najoštrije je osudio “ustaško divljanje u centru Zagreba” koje se, kako je naveo, “dogodilo u ponedeljak uveče na dan proglašenja zločinačke države NDH, a o kojem mediji izveštavaju tek danas”.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Hrvatska, NDH, Trg bana Jelačića, Ustaše, Ustaštvo, Zagreb
Popularni komentari
 • D
  Dr. za rock and roll

  Onaj koji mrzi nikad nece moci da voli. Kazna mu je dovoljna….

 • C
  Crna Gora

  Vjekovni kompleksi predaka. Uvijek porobljavani, tlaceni sikanirani od strane svake cizme.

 • П
  Перагеније

  Хехе, Пицеки не смеју ни да се окупе – има ли их више од пар стотина?… А власт, као, мора да их “процесуира”. Кад би имали оно што немају, прогласили би континуитет са НДХ – и завршили за сва времена, хехе… Пре ће бити да су они, ипак, (како каже Ведрана Рудан), УСРАШЕ.

foto dana

video dana