Učili su nas kako da odsecamo glave i isečemo je na komade: Ispovest dečaka (7) koga su džihadisti godinama držali zarobljenog (VIDEO)

Iako je sada na slobodi, maleni se još uvek privikava na slobodu i toplinu porodice

  • 0

Sedmogodišnji dečak, koji pripada narodu Jezida, dve i po godine bio je zatočenik Islamske države, a islamisti su ga obučavali da postane njihov borac.

OVAJ DEČAK JE ODRUBLJIVAO GLAVE ZA ISIS: Da to nisam uradio, UBILI bi mene!

U dramatičnom snimku, mališan otkriva kako su članovi ove terorističke grupe njega i ostale taoce obučavali za bitke, učili kako se rukuje oružjem i kako da odsecaju glave neprijatelja, javlja "rudaw.net".

- Nosili smo oružje i pucali iz njega. Učili su nas kako se sastavi i rastavi puška. Zatim su nas učili kako nekome odsečemo glavu i isečemo je nožem na komade - priča vidno potresen dečak.

Dečak, kome su ISIS-ovci mesecima punili glavu svojom ideologijom i religijom, sada pokušava da se prilagodi na normalnu okolinu i porodicu. U zatočeništvu je zaboravio i maternji jezik.

Printksn: rudaw.net Printksn: rudaw.net

U videu, navodno snimljenom u Kurdistanu, stoji kako je Islamska država zarobila više od 1.000 malih Jezida i trenirala ih da postanu njihovi borci. Vlasti strahuju da su ta deca sada "tempirane bombe" spremne da se razlete po svetu i vrše terorističke napade po nalogu Islamske države.

Dečak je navodno otet u leto 2014. tokom napada na Sindžar. Desetine hiljada Jezida pokušali su tada naći utočište u planini gde su danima bili bez hrane i vode pri temperaturama iznad 40 stepeni Celzijevih. Muškarce su džihadisti pobili, a žene oteli i učinili ih robinjama.

Printksn: rudaw.net Printksn: rudaw.net

Prema vladi iračkih Kurda, više od 5.800 Jezida bilo je oteto, a samo njih 2.000 je uspelo da pobegne. Vlasti Iračkog Kurdistana navode da u Iraku živi 550.000 Jezida, od kojih je 400.000 izbeglo pred nasiljem od aprila 2014.

Napad ISIS-a na Jezide Ujedinjene nacije nazivaju 'pokušajem genocida'. Za Sjedinjene Države, taj napad je bio jedan od glavnih argumenata pri odluci da svoje ratno vazduhoplovstvo uključe u napade na ISIS u Iraku.

Jezidi, manjina koja govori kurdskim jezikom, ali ispoveda predislamsku veru nastalu iz zoroastrizma, nisu ni Arapi ni muslimani i džihadisti ih smatraju jereticima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA