Ceo svet gleda u jedan tunel kada Severna Koreja bude slavila "Dan sunca" u subotu: Amerikanci strahuju od nove nuklearne probe!

U trenutku kada rastu napetosti u regionu, lider Severne Koreje Kim Džong Un prisustvovao je u Pjongjangu svečanosti povodom velikog projekta razvoja tog grada, gde je presekao vrpcu, ali se nije obraćao

  • 3

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao "Dan sunca", mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga. Glas Amerike upozorava, pozivajući se na saopštenje američke vlade i "drugih izvora", da je Severna Koreja postavila uređaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Kim Džong Un otkrio koji je novi VELIKi projekat: Severna Koreja iznenada sazvala konferenciju za STRANE novinare (FOTO) (VIDEO)

Istovremeno, sajt "38 Nord", koji vodi americko-korejski institut Fakulteta za napredne međunarodne studije pri Džons Hopkins univerzitetu, javio je da fotografije Pungi-ri poligona za nuklearne testove, koje je napravio komercijani satelit u sredu, pokazuju stalnu aktivnost oko severne kapije, novu aktivnost u administrativnoj oblasti i nekoliko članova osoblja oko komandnog centra.

Zvaničnici Severne Koreje za danas su sazvali konferenciju za strane novinare, koji će prema proceni Pjongjanga biti oko 200, poručivši im da se pripreme za veliki događaj u četvrtak, što su svetske agencije protumačile da se u toj zemlj sprema nešto veliko.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada rastu napetosti u regionu, lider Severne Koreje Kim Džong Un prisustvovao je u Pjongjangu svečanosti povodom velikog projekta razvoja tog grada, gde je presekao vrpcu, ali se nije obraćao.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S druge strane, japanski premijer Šinzo Abe upozorio je da je moguće da je Severna Koreja sposobna da proizvede rakete sa nervnim gasom sarinom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel pozivajući SAD i Kinu da izvrše politički pritisak na Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa, založivši se za mirno rešenje tenzija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ne verujem u vojna sredstava, već u politički pritisak koji bi bio izvršen na Severnu Koreju sa različitih strana - rekla je Merkel za Funke medijsku grupu.

Predsednik SAD Donald Tramp jasno je dao do znanja Severnoj Koreji da neće tolerisati određene poteze i da neće unapred najavljivati odluke SAD, saopštio je nedavno portparol Bele kuće Šon Spajser.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se je, ipak, izrazio danas uverenje da će se Vašington konsultovati sa Seulom ukoliko razmatra "preventivni napad" na Severnu Koreju.

U telefonskom razgovoru s Trampom, kineski predsednik Si Ðinping založio se juče za mirno rešenje rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu i obustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga.`

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da vojnom silom ne može da se reši situacija na Korejskom poluostrvu. Vang je istakao da očekuje da će se pojaviti mogućnost povratka pregovorima.

Sve to se događa dok se američki nosač aviona "USS Carl Vinson" približava korejskom poluostrvu, primećuje Rojters.

Severna Koreja najavila je snažan odgovor na svaku vojnu akciju koja bi mogla da usledi posle odluke ratne mornarice SAD da pošalje nosač aviona USS Karl Vinson i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluostrva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Smatraćemo SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posledice svojih neverovatnih akcija - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenela je agencija Korejsna centralna novinska agencija (KCNA).

Kako je dodao, ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju uz parole "o preventivnom napadu i uništavanju glavnog štaba", Pjongjang je spreman da reaguje na sve vojne načine koje izabere Vašington.

Foto: Tanjug/AP/Korea News Service Foto: Tanjug/AP/Korea News Service

Ovaj izjava je usledila nakon što je državni sekretar Reks Tilerson rekao da američki raketni udari na sirijsku vojnu bazu kao odmazda za hemijski napad nose poruku svakoj državi koja deluje izvan međunarodnih normi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ove godine je testirala nekoliko raketa, od kojih poslednju 5. aprila. Peti nuklearni test Pjongjang je izveo 9. septembra prošle godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NikaDDobro

    13. april 2017 | 17:19

    105 pa opet

  • Boki

    13. april 2017 | 13:54

    Samo to moze da oslobodi Koreance od ovog malog i zlog diktatora, jer moze isprovocirati ostatak sveta (Ameriku) i izazvati aktivnosti na njegovom rusenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA