≫ 

Ostavljena mlada bacila kletvu i svatove pretvorila u kamenje: Selo još ne zna u koju od tri legende o Dolini lutaka da poveruje (VIDEO)

Nekoliko legendi kruži o nastanku kamenog grada u Makedoniji koji je postao prava turistička atrakcija

  • 0

Kameni grad koji se nalazi u selu Kuklica u blizini Kratova u Makedoniji pruža spektakularan pogled za koji su zaslužne vulkanske erozije i klimatske promene.

Čelična vrata krila tajnu skrivanu godinama: Pronađena soba za prisluškivanje iz perioda SFRJ kod jedne od najvećih pećina Evrope

Budući da se radi o retkom fenomenu, on zahteva određene geološke, topografske, hidrografske, vegetativne i klimatske uslove. Kuklica se sastoji od 140 prirodno formiranh masivnih kamenih stubova koji podsećaju na ljudske figure.

Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm

Ako geologiju stavimo po strani, ovaj kameni grad iza sebe ima fascinantnu priču. Naime, prema lokalnoj legendi u selu Kuklica živeo je zidar koji nije mogao da odluči koju od dve žene da oženi. Prva je bila lepa ali siromašna, a druga bogata ali ne toliko lepa. Zato je odlučio da se venča sa obe i to isti dan, ali u različito vreme.

Postojala je mogućnost da ovaj plan i upali jer su žene živele u različitim delovima sela. Zidar je prvo odlučio da oženi bogatu devojku. Međutim, muzika je bila toliko glasna da je lepa devojka iz drugog dela sela čula bubnjeve i gajde dok je čekala mladoženju da dođe po nju. Zanimalo ju je šta se događa pa je odlučila da proveri šta se dešava jer mladoženje nije bilo na vidiku. Užasnula se kada je shvatila da njen budući suprug upravo planira da oženi drugu ženu.

Besna, bacila je na sve prokletsvo zbog kojeg su se svi svatovi protvorili u kamenje i stvorili Kuklicu.

Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm

Lokacija je među lokalcima poznata kao ''sretno venčanje'' jer su svi zadržali osmehe na licima, a mlada i mladoženja ostali su zagrljeni.

Svakoj kamenoj lutki lokalci su dali uloge pa je moguće videti mladence, njihove kumove i deveruše. Ispred njih je i sveštenik, a okruženi su gostima.

POSTOJI VIŠE VERZIJA

Postoji i druga, slična verzija legende prema kojoj je devojka bila jako zaljubljena u mladoženju i nije mogla da prihvati činjenicu da će se venčati s drugom ženom pa je proklela i njih i goste na venčanju. Kada su se mlada i mladoženja poljubili svi na venčanju su se pretvorili u kamene lutke.

Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm Printksin: Youtube/macedoniatimeless apptrm

Postoji još jedna legenda, manje poznata među meštanima, a kaže da se radi o području koje je bilo šuma, a ta šuma izgorela je nakon drevne borbe i postala pustinja. Obzirom da je se radilo o jako hladnom području, vojnici koji su prolazili kroz pustoš smrzavali su se i pretvarali u stene. Ovo su samo neke ali ima još drugih priča koje područje čine još mističnijim.

Naučnici kažu da su figure prirodna pojava uzrokovana dugotrajnom erozijom vulkanskih stena u razdoblju između eocena i pliocena i stare su između 15 i 20 miliona godina. Atmosferski uticaji su ih gradili, modelirali i zato imaju tako karakterističan oblik. Proces nastanka stubova i dalje je aktivan i prema tvrdnjama meštana svakih pet do šest godina pojavi se nova "lutka", dok poneke i nestanu. 

Redak prirodni fenomen je postao turistička atrakcija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA