≫ 

Amerikanci su bacili MAJKU svih bombi, ali Rusi imaju TATU svih bombi (VIDEO)

Ruski vojni zvaničnik prilikom predstavljanja "Tate" rekao je da ta bomba nema rivala nigde na svetu

  • 17

Bacivši u četvrtak bombu GBU-43 na područje istočnog Avganistana, Sjedinjene Američke Države su u borbi protiv Islamske države iskoristile "najmoćnije nenuklearno eksplozivno oružje" koje Pentagon trenutno poseduje. Sa druge strane to nije najsnažnije oružje na svetu, jer su Rusi razvili još moćniji koje se maltene može smatrati nuklearnim i nazvili ga "Tata svih bombi".

Amerika bacila "majku svih bombi" na lavirint tunela i pećina: 11 tona eksploziva ubilo 36 džihadista (FOTO) (VIDEO)

Međutim, "Majka svih bombi", kako je kolokvijalno nazivaju, sa svojih 11 tona težine ima mogućnost da prođe kroz 60 metara debeli armirani beton, ali ipak nije najsnažnije nenuklearno oružje na svetu.

Kako upozorava Haretz, četiri godine nakon što je SAD 2003. godine prvi puta testirao "Majku svih bombi", Rusija je predstavila "Tatu svih bombi", raketu četiri puta jaču od američke GBU-43.

Ruski vojni zvaničnik prilikom predstavljanja "Tate" rekao je da ta bomba nema rivala nigde na svetu.

"Tata svih bombi", poznat i po skraćenici ATBIP, na metu se dostavlja putem aviona bombardera te je termobaričko oružje, što znači da uz pomoć kiseonika koji se nalazi u okruženju generira intenzivnu eksploziju visoke temperature, prenosi Gardijan.

- Kada govorimo o efikasnosti i raznornom potencijalu, ovo se oružje može usporediti sa nuklearnim - rekao je Aleksander Rukšin prilikom predstavljanja.

Pogledajte snimke:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA