1

Preokret u poslednji čas: Jedina 2 dana u toku ove nedelje kad može da padne sneg u celoj Srbiji! (FOTO)

Uz sneg, najveće količine padavina dobiće planine, a i u ravnicama bi moglo da zabeli

kisa, oblaci, nevreme, oluja
Foto: Telegraf

Zahlađenje koje je već, praktično, stiglo u našu zemlju, potrajaće narednih bar sedam dana. Međutim, ono što može da bude malo olakšavajuće za većinu stanovnika Srbije, ponajviše za poljoprivrednike, to je da temperature neće biti tako ekstremne kao što je delovalo do pre dva dana.

Ko je “Baba Marta” i zašto je ne volimo? (VIDEO)

Ciklon koji je trebalo da donese obilne padavine Srbiji, Bosni i Hercegovini, malo je promenio putanju, što znači da maksimalne dnevne temperature neće biti toliko niske kao što se u prvi mah činilo ,do minus 5 stepeni, već će biti u plusu između 3 i 8 stepeni. Moguće da nas u jutarnjim časovima zakači mraz ponegde, ali generalno, situacija se ublažila.

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Dok će planinski predeli kod nas, izvesno, dobiti sneg, ponegde i preko 30 centimetara, moguće je da zabeli i u ravnicama. Prvi snežni nalet će doći u noći između utorka i srede, kada ulazak hladnijeg vazduha može da “dobaci” sneg do nižih oblasti u našoj zemlji, a drugi snežni nalet bi bio u noći između četvrtka i petka, a tada bi padavine bile nešto manje.

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Beograd i Novi Sad bi mogli da dobiju izvesnu količinu susnežice, dok recimo Niš, osim kiše, neće osetiti zimu. Padavina će biti, ali opet, ne u količini u kojoj se mislilo u prvi mah. Globalni modeli su skoro prepolovili količinu padavina, tako da ne treba očekivati potop, mada Hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje. U sredu će biti na snazi narandžasti meteoalarm za područja zapadne, jugoistočne, jugozapadne Srbije i Kosovo i Metohiju, a žuti u ostalim delovima zemlje usled snežnih padavina i obilnih kiša.

Narandžasti meteoalarm označava, inače, opasne vremenske prilike.

Na sajtu RHMZ-a stoji sledeće upozorenje:

– U utorak, 18 aprila posle podne uveče, tokom noći i u sredu pre podne očekuju se obilne padavine u većini krajeva oko 20, lokalno na zapadu i jugu i preko 30 mm kiše za 24 h. U brdsko-planinskim predelima u sredu i četvrtak sneg, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača, a iznad 800 m od 10 do 30 cm. Na području Beograda tokom noći utorak na sredu i u sredu pre podne očekuje se oko 30 mm kiše.

Printskrin: yr.no

Printskrin: yr.no

Najhladniji grad bi trebalo da bude Sjenica, koja će dobiti pristojne količine snega, a od planina, logično, Kopaonik, na kojem maksimalne dnevne temperature neće ići u plus.

Svakako, ovo su temperature znatno ispod proseka za treću dekadu aprila i moguće je čak da ovo ne bude poslednji hladni talas u prvoj polovini godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Sneg, Zahladjenje, Zima
Popularni komentari
  • M
    Milojica

    Eno indijanci skupljaju drva

foto dana

video dana