≫ 

Užas, nek joj je dragi bog u pomoći: Domaćini se opraštaju od maline širom Srbije (FOTO)

Meteorolozi i za naredne dane na većim nadmorskim visinama najavljuju hladno vreme, mraz i sneg

  • 11
Foto: Facebook/Dobra zemlja Foto: Facebook/Dobra zemlja

Zbog snega koji neumorno pada i koji se i dalje očekuje, po svoj prilici ćemo ove godine ostati željni srpskih malina, ali ćemo biti i bez kajsija, krušaka, jabuka i lubenica. Poljoprivrednici su zabrinuti jer je sneg već uništio skoro 45% malinjaka u Srbiji. Njihove reči su mnoge zabolele, pune su tuge i očaja.

Poljoprivrednici se hvataju za glavu: Niske temperature nanose veliku štetu malinjacima!

Svi pogledi naših voćara su od sinoć uprti u nebo i mole se bogu da nevreme ne ubije već desetkovani rod maline, ali i drugog voća. Ali zalud - kad su kiša, sneg i grad uništili sve što se moglo uništiti. Mnogi su bojažljivo danas išli u svoje njive, ali prizor koji su zatekli ih je prenerazio - njive su bile otužne, toliko voljene i pažene biljke - sad su  slomljene, savijene pod težinom leda.

Mnogi od poljoprivrednika napravili su snimke i fotografije i tužno konstatovali da ne mogu dalje da ostaju među malinama, da ne mogu da gledaju taj pomor, da se osećaju slomljeno.

- Nije mi jasno zašto neka sila kad krene da uništava (sneg, grad, suša) ne uništi sve, nego ostavi ovako da se biljke i mi mučimo i dalje? Ajde baš da vidimo kolika će biti cena maline kad je 45 % malinjaka u Srbiji uništeno posle smrzavanja, dok ćemo ukupnu štetu posle snega znati kroz nekoliko dana. Kod nas je u malinjaku posle snega izlomljeno 50-70% rodnih grančica sa buketićima cvetića - napisala je jedna žena na svom Fejsbuk profilu.

Foto: facebook/Dobra zemlja Foto: facebook/Dobra zemlja

- I Bog se okrenuo protiv nas - jedan je od komentara koji se može čuti među srpskim domaćinima.

Drugi su zavapili da je nastala katastrofa, da ništa ne pomaže. Vremenska prognoza je nemilosrdna

Sneg od 30 centimetara na planinama i u zapadnoj Srbiji, ali i najavljenih 30 litara kiše po kvadratu, uz jutarnju temperaturu u minusu, ne obećavaju ništa dobro.

U voćarskim krajevima se očekuje težak sneg danas i narednog dana. Potrebno je otresti sneg sa grana pre nego što ih polomi.

Do petka će pasti do 20 centimetara snega, a obilna kiša doneće od 20 do 30 litara vode po kvadratu, a lokalno i više.

U sredu će padavine oslabiti, ali će četvrtak i dalje biti hladan, kišovit, ponegde sa susnežicom i snegom.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najgore dolazi u subotu kada će biti svi uslovi za jak mraz. Ukoliko se to obistini, prepoloviće se rod voća koji je preostao posle snega i mraza.

Trenutno je za 65 odsto manje maline nego prošle godine, a sada će se taj procenat popeti na 75 odsto. To će značiti apsolutnu nestašicu tog voća.

U višim delovima Arilja i Ivanjice temperatura se jutros spustila na minus jedan stepen, a bilo je i slane. Voćari su zabrinuti, jer meteorolozi i za naredne dane na većim nadmorskim visinama najavljuju hladno vreme, mraz i sneg.

Malinari i ostali voćari će danas i narednih dana procenjivati koliko su štete naneli nepovoljni vremenski uslovi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. april 2017 | 22:33

    NATO NAS PROGRAMOM HAARP UNISTAVA NA BALKANU -ZELE DA NAS PRIMORAJU DA ZDEREMO GMO HRANU -PROIZVODE!!!!! BRISEL PRIMORAVA SVE ONE KOJI ZELE DA UDJU U EU!!

  • VladaNS

    19. april 2017 | 22:20

    KRATKO I JASNO H.A.R.P.

  • Iskrena

    19. april 2017 | 21:09

    Nije se Bog okrenuo od nas, nego smo se mi okrenuli od Boga, a ovo sto se desava je samo Bozja kazna....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA