Melanšona zovu francuskim Ugom Čavezom: Njegove radikalne ideje su slične Marin Le Pen, a važi za jednog od favorita na izborima (FOTO)

Žan Lik Melanšon je bio kandidat i na predsedničkim izborima 2012. godine. Tada je ostvario četvrto mesto sa 11,10% glasova

  • 0

Francuzi će u nedelju izaći na predsedničke izbore za koje mnogi smatraju da su najvažniji do sada, bar kada je u pitanju istorija Pete republike. Oni će se nažalost odigrati u atmosferi straha zbog sinoćnog napada u centru Pariza kada je ubijen jedan policajac, dok su druga dvojica teško ranjena. Tokom kampanje četiri kandidata su se pozicionirali kao favoriti, a jedan od njih je i Žan Lik Melanšon, koji je predstavnik krajnje levice, na šta Evropska Unija baš i ne gleda blagonaklono. Smatra se da ako on pobedi da bi to moglo da bude jednako trijumfu Marin Le Pen, iako pripadaju suprotstavljenim frakcijama.

Svi strahuju zbog Francuske, izbori nikad neizvesniji: 11 kandidata želi da pobedi, a ovo je najgori mogući scenario za drugi krug (FOTO)

Rođen je u Tangijeru 19. avgusta 1951. godine. Njegov otac je imao špansko poreklo i radio je kao upravnik pošte, a majka je bila poreklom sa Sicilije i radila je kao profesorka španskog jezika.

Odrastao je u Maroku, a njegova porodica se preselila u Francusku 1962. godine. Diplomirao je filozofiju na univerzitetu u Bezansonu i radio je kao učitelj pre ulaska u politiku.

Socijalističkoj partiji se pridružio 1976. godine. Ubrzo je preuzeo nove odgovornosti na sebe unutar stranke i borio se za zajednicu između Socijalističke partije i Francuske komunističke partije.

Privlači pažnju Klauda Germona, gradonačelnika Masija u Esonu. Unajmio ga je da bude njegov lični sekretar. Postao je jedan od vodećih ljudi u Esonu, što mu donosi mesto prvog sekretara na Valense kongresu 1981. godine. Na tom položaju je ostao do 1986. godine, kada je izabran za senatora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na toj poziciji je bio do 2000. godine kada je izabran za ministra stručnog obrazovanja, a na toj poziciji je ostao do 2002. godine. Bio je senator ponovo od 2004. godine, a onda je 2009. godine izabran za predstavnika u Evropskom parlamentu.

Melanšon odlučuje da napusti partiju sa Markom Dolezom u novembru 2008. godine i da stvori novi pokret. Njihov pokret se jednostavno zvao "Leva partija" i oni su tada pozivali da se levičari konstituišu pred evropske izbore. Oni prave partnerstvo sa Komunističkom partijom.

Žan Lik Melanšon je bio kandidat i na predsedničkim izborima 2012. godine. Tada je ostvario četvrto mesto sa 11,10% glasova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom mandata Fransoa Olanda, Melanšon je postao jedan od najvažnijih zagovornika centrističke politike slobodnog tržišta. On je osudio izdaju u kulturi i ideje francuske levice.

Odlučio je da se kandiduje i na ovim izborima. Njegove ideje zagovaraju uspostavljanje Šeste republike (što bi značilo kraj postojećem političkom sistemu) i očuvanje životne sredine. Osim toga, zastupa i napuštanje nuklearne energije, koja zadovoljava čak 75 posto potreba Francuske za električnom energijom.

Melanšon i njegovi radikalno levi predlozi (Le Figaro ga je naslovnici prozvao francuskim Ugom Čavezom) potencijalno će posejati još veću paniku među vladajućim strukturama. On se zalaže za skraćivanje radne nedelje sa 35 na 32 sata, odlazak u penziju u 60. godini, poresku stopu od 100 posto za sve koji zarađuju više od 33.000 evra mesečno i dizanje minimalne plate i socijalnih davanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ističe da se mora da se radi na suzbijanju gladi, a mnogi smatraju da je on kandidat koji je najviše angažovan u pogledu međunarodne solidarnosti.

Zajedno sa drugim francuskim intelektualcima osuđuje slobodnu trgovinu između SAD i Francuske, ističući da je to primer globalne eksploatacije.

Oštar je kritičar Evropske Unije, jer smatra da je ona oštećena kroz neoliberalizam. Smatra da takve organizacije "dave glas naroda". Spreman je da opet pregovara o evropskim ugovorima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe je protivnik i NATO saveza i u više navrata je pozivao na povlačenje Francuske iz saveza, jer članstvo doživljava kao uvredu za nacionalni suverenitet Francuske.

Poznat je kao kritičar nemačke politike, a on poriče da ima bilo kakve predrasude prema Nemcima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je 2014. godine kritikovala reforme u Francuskoj i Italiji, a Melanšon joj u tvitu poručio: "Začepi Merkelova. Francuska je slobodna zemlja". Posle grčke dužničke krize istakao je da je "desničarska nemačka vlada" odgovorna za pogoršanje ove krize.

Foto: TAnjug/AP Foto: TAnjug/AP

Nakon odličnog izdanja u dve debate, barem prema gledaocima, na treće mesto se sa 20 posto glasova ispitanika probio kandidat radikalno levog pokreta Nesputana Francuska Žan Luk Melanšon, dok je sa 19 posto glasova na četvrtom mestu Fransoa Fijon.

Šta god da se desi i ko god da pobedi u prvom ili drugom krugu, svi se slažu u jednoj konstataciji - Francuska više neće biti ista.

Daljinac baner

(A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA