Stepinac - svetac ili zločinac: Završen 4. sastanak SPC i Hrvatske biskupske konferencije

Članovi komisije obavezali su se na ćutanje

  • 23

U Biskupskom dvoru u Požegi završen je četvrti sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, saopštila je danas SPC.

Papa neće proglasiti Stepinca za sveca: Dolazi uskoro u Srbiju i stalo mu je da održi dobre odnose sa SPC?!

Tajna pisma Draže Mihailovića Alojziju Stepincu: Ove reči je četnički vojvoda uputio hrvatskom kardinalu (FOTO)

Tema sastanka, koji je održan 20. i 21. aprila, bila je "Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945", a na osnovu zaključaka komisije Vatikan bi trebalo da se odluči da li da ga proglasi svecem.

Na sastanku je učestvovao i u ime Svete Stolice predsedavao Bernardo Ardura, koji je predsednik Papskog odbora za istorijske nauke.

U svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije sudelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, naučni savetnici sa Hrvatskog instituta za povijest Jure Krišto i Mario Jareb.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve učestvovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović i episkop slavonski Jovan Chulibrk.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Ambasador i stalni predstavnik Srbije pri UNESKO-u Darko Tanasković je bio sprečen da uzme učešća u radu.

Kao pozvani stručni savetnici srpskog pravoslavnog dela Komisije na sastanku su učestvovali naučna savetnica na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu Radmila Radić, profesor na Filosofskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Dimić i viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Koljanin.

Peti sastanak Mešovite komisije održaće se u Podgorici 7. i 8. juna na temu "Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960".

Zbog suprotstavljenih stavova dveju crkava o liku i delu Stepinca, papa Franja je inicirao formiranje Mešovite komisije od predstavnika SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente i rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je praktično papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok Komisija ne okonča dijalog.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Inače, članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija.

Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu jula prošle godine, predviđeno je da će njen rad trajati godinu dana, te da će u tom periodu biti održano šest sastanaka.

Prvi sastanak bio je konstitutivnog i orijentacionog karaktera, na kojem su postavljeni okviri, program i metode rada komisije.

Na drugom sastanku, oktobra prošle godine u Zagrebu, razmatrano je delovanje Stepinca u razdoblju do Drugog svetskog rata, to jest do 1941. godine.

Treći sastanak komisije održan je februara ove godine u Novom Sadu i na njemu je razmatran odnos Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Šesti susret predviđen je da ponovo bude održan u Rimu, gde bi trebalo da se rezimiraju prethodni susreti i donesu odgovarajući zaključci i mišljenja.

Upravo od tih zaključaka zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • retardi

    22. april 2017 | 18:14

    Ustasa,zlocinac,monstrum.

  • Wien

    22. april 2017 | 18:49

    Zlocinac...ali u rimokatolicanstvu to nije problem...zato su se 1054.odvojili da im svestenik prasta grijehe....par molitvi pokore u oprosteno..a svejedno poslije ide u cistiliste tako da pakao gubi svaki smisao postojanja osim kada ga na zemlji oni Srbima priredjuju...

  • Dragan RS

    22. april 2017 | 18:44

    Nema dileme, zlocinac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA