Papa neće proglasiti Stepinca za sveca: Dolazi uskoro u Srbiju i stalo mu je da održi dobre odnose sa SPC?!

Papin krug i dalje smatra izuzetno dobrom odluku da papa predloži formiranje mešovite komisije, koja u takvom obliku nikada u istoriji nije radila

  • 43

Papa Franja neće skoro proglasiti hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca za svetitelja Rimokatoličke crkve, tvrde izvori bliski Svetoj stolici.

Nedopustivo da Hrvati blagonaklono gledaju na to: Kanonizacija Stepinca bila bi religiozna tragedija

Da je oreol sve dalji od blaženog Stepinca, govori sve više informacija iz Vatikana, uprkos višemesečnom "zavetu ćutanja" članova Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske patrijaršije. Na ovakav papin stav, kako se ukazuje, ključno su uticali poslednji rezultati rada ovog tima, kao i do sada nepoznati dokumenti koji otkrivaju aktivnosti kardinala Stepinca, pre svega 1941. godine. Deo materijala, na zajedničkim sednicama već su predstavili i predstavnici SPC, a narednih meseci na red će doći i novi, do sada nepoznati dokazi.

- Sigurno je da papa neće odlučivati o proglašenju kardinala Stepinca svetim do kraja rada komisije. To bi moglo lako da potraje i duže nego što je bilo predviđeno. Već sada je sasvim jasno da se papa Franja odlučio na čekanje - prenet je "Večernjim novostima" stav visokih vatikanskih izvora.

Papi je neobično stalo do toga da održi dobre odnose sa SPC i da neće uraditi ništa što bi dugoročno moglo da ih ugrozi.

- Iako u Hrvatskoj neki misle da će Stepinac brzo biti proglašen za svetitelja, u Vatikanu je sve više uticajnih ljudi, bliskih poglavaru katolika, koji smatraju da se to neće dogoditi. Izvesno je da bi odluka o kanonizaciji, makar došla i posle okončanja rada komisije, drastično pogoršala odnose između dve crkve - kaže sagovornik iz Vatikana, inače izuzetan poznavalac situacije u vrhu Katoličke crkve.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Papa, kako se tvrdi u Vatikanu, i dalje ima veliku želju da poseti Srbiju, ali i Rusiju. Na osnovu informacija koje su nam predočene, na tom pitanju se intenzivno radi. Prethodna poseta Jasenovcu nije uslov za posetu Srbiji, i ova mogućnost gotovo da se uopšte ne pominje. Ali papa želi da stvori dobru atmosferu uoči mogućeg puta u Beograd, pa ljudi koji ga dobro poznaju smatraju da će odluku o Stepincu sigurno maksimalno odlagati, prenose Večernje Novosti.

- Nije isključeno da ovaj papa uopšte neće doneti odluku, iako nijedno rešenje, pa ni to da Stepinac ipak bude proglašen svetim, nije isključeno. U ovom času jasno je samo to da jedinstvenog stava o Stepincu nema ni kod članova mešovite komisije, ali ni u vrhu Vatikana - decidan je sagovornik.

Papin krug i dalje smatra izuzetno dobrom odluku da papa predloži formiranje mešovite komisije, koja u takvom obliku nikada u istoriji nije radila.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

- Ono što u ovom času dolazi do pape veoma je ohrabrujuće. Dosadašnja rasprava članova komisije, u koju su uključeni i kardinal Josip Bozanić i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, bila je na visokom nivou i protekla je u krajnje prijateljskoj atmosferi. Iako su dijametralno različiti pristupi i pogledi o Stepincu, sve što se čulo u radu komisije pomoći će papi Franji da donese konačnu odluku - tvrdi sagovornik iz Vatikana.

ODOLEVA PRITISCIMA

Postojali su pokušaji da se indirektno utiče na papu kako bi on brže prelomio razmatranje o Stepinčevoj kanonizaciji. Vatikanski izvori međutim, poručuju da Franja nije impresioniran nikakvim spoljnim pritiscima.

Foto: Profimedia/AKG Foto: Profimedia/AKG

Čvrst je to papa, koga ne mogu da pokolebaju ni mnogo jače intervencije iz rimske Kurije. Svi koji ga poznaju sigurni su da će i o Stepincu doneti odluku koja će ići u pravcu ekumenizma i zbližavanja crkava. A ne treba zaboraviti ni to da bi papa Franja voleo da u toku svog pontifikata poseti Rusiju. Taj put vodi preko Srbije - kaže sagovornik, koji je sve bliži uverenju da će proći još dosta vremena do konačne papine odluke o Stepincu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podgorica

    15. mart 2017 | 11:52

    Rimokatolici nemaju nijednog Sveca nakon 1054. kad su skrenuli u jeres.

  • Petros

    15. mart 2017 | 12:55

    Latini su stare varalice!!!

  • Жељко ☦

    15. mart 2017 | 15:48

    "Не веруј Латинима ни кад дарове доносе". Зна овај папа добро да је Степинац злочинац. Жртвоваће он једног од пулена католичке јереси зарад виших циљева. Додворавање папских лисица Православнима је много важније. А ови наши како су наивни још ће му признати примат. Он је прво био "црни" папа. Вук длаку мења али...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA