Sve kontroverze o ocu Le Penove, počasnom građaninu Zemuna: Davao šokantne izjave, ćerka ga izbacila iz stranke, a prijatelj je srpskog političara

I Žan-Mari Le Pen, bivši predsednik stranke Nacionalni front je, kao i njegova ćerka, svojevremeno ušao u drugi krug predsedničkih izbora 2002. godine

  • 1
Marin Le Pen i njen otac Žan-Mari. Foto: Tanjug/AP Marin Le Pen i njen otac Žan-Mari. Foto: Tanjug/AP

Marin Le Pen ušla je u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj. Za nju je, između ostalih, glasao i njen otac, osnivač stranke Nacionalni front, Žan-Mari Le Pen, iako ga je ćerka izbacila iz partije 2015. godine.

(BLOG UŽIVO) Dan posle izbora u Francuskoj koji mogu da izazovu zemljotres u Evropi: Le Pen poziva na oslobođenje naroda od elite (VIDEO)

- Kakve kandidate imamo - (Žan-Lik) Melanšon, to su komunisti, (Emanuel) Makron, to su oportunisti, (Fransoa) Fijon, to su recidivisti. Ja ću da glasam za Marin - rekao je Le Pen koji je poznat da ne bira reči u opisivanju političkih protivnika.

Le Pen (88) do sada nije propustio priliku da diskretuje ćerku u medijima posle isključenja iz stranke i tada je čak rekao da će dobro razmisliti da li će je podržati ako se kandiduje na predsedničkim izborima. Nakon izbacivanja, javno se odrekao ćerke, a ona je tim potezom želela da pomeri stavove stranke daleko od antisemitizma, rasizma i njene prošlosti.

Žan-Mari Le Pen, sinoć je nakon objavljivanja rezultata, opisao je njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata".

- Pravi kandidat sistema je Emanuel Makron, koji je bio ministar Fransoa Olanda i Manuela Valsa - rekao je sinoć Žan-Mari Le Pen za francusku televiziju BFM.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je nezavisnog centrističkog kandidata za predsednika Francuske opisao kao "misterioznog kandidata koji postiže uspeh onako maskiran i nasmejan".

I Žan-Mari Le Pen, bivši predsednik stranke Nacionalni front je, kao i njegova ćerka, svojevremeno ušao u drugi krug predsedničkih izbora 2002. godine.

Ako pobedi Marin Le Pen, Evropu očekuje ovaj MRAČNI SCENARIO: Da li joj u tome pomažu Putin i Tramp, a gde je Srbija u celoj priči (FOTO)

OSNIVAČ NACIONALNOG FRONTA

Žan-Mari Le Pen je Nacionalni front (NF), krajnje desničarsku i nacionalističku stranku, osnovao 1972. i vodio skoro 40 godine dok nije 2011. godine ustupio svoje predsedničko mesto ćerki Marin Le Pen. Ova stranka je na početku svog rada trebalo da ujedini različite frakcije desničarskih razmišljanja u Francuskoj u to vreme.

Od samog početka NF stranka, na čelu sa Le Penom, zalagala se za smanjenje imigracije, pored anti-komunističke agende. Le Pen se protivi Evropskoj uniji, a usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tek tokom osamdesetih godina je stranka počela da osvaja uspehe, kada je počela da dobija sve više mejnstrim podrške.

Do kraja 90-ih godina stranka je postala treća najuticajnija u Francuskoj, a na izborima za predsednika 2002. godine, Žan-Mari Le Pen je ušao u drugi krug izbora. Poražen je od Žaka Širaka, drugog desničarskog kandidata.

ANTISEMITIZAM

Žan-Mari Le Pen je dao niz veoma kontroveznih, antisemitskih izjava o holokaustu.

U intervjuu koji je dao 1987. godine, rekao je da gasne komore nisu bile ništa više od "detalja u istoriji Drugog svetskog rata", prenela je Al Džazira. Sličnu izjavu ponovio je 1996. godine: "Ako uzmete 1.000 stranica knjiga o Drugom svetskom ratu, koncentracioni logori zauzimaju samo dve stranice, gasne komore 10-15 linija. To je ono što se naziva detalj".

Za svoje izjave više puta je optuživan za kršenje Gaisot zakona u Francuskoj, kojim se zabranjuje poricanje holokausta u Francuskoj.

Le Pen se nikada nije izvinio za ono što je rekao o holokaustu, jednom je izjavio da stoji iza tih stavova "jer je to istina".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

RASIZAM I ŠOVINIZAM

Le Pen je bio član Evropskog parlamenta. 1997. godine je uklonio svoj poslanički imunitet kako bi moglo da mu se sudi zbog poricanja holokausta. Suspendovan je 2000. godine nakon napada na političarku Socijalističke stranke.

Nedavno je optužen još jednom zbog svojih kontroverznih izjava, ovaj put je omalovažavao Rome.

- Izgleda da imate problem sa nekoliko stotina Roma koji imaju iritantan, i recimo, smrdljivo prisustvo u ovom gradu.

Le Pen je kasnije optužen za izazivanje rasne mržnje i naređeno je da plati kaznu od 5.000 evra.

- Ja se držim ovoga, jer je to ono što mislim - rekao je tada ne izvinivši se za svoje reči.

To je bilo deveti put da je optužen zbog uvredljivih komentara koje je dao.

Foto: Wikipedia/Papageno51 Foto: Wikipedia/Papageno51

STRAH OD MUSLIMANA I IMIGRANATA

Tokom predsedničkih izbora 2002. godine u Francuskoj, Le Pen je šokirao svet kada je ušao u drugi krug. Njegova tadašnja kampanja bila je fokusirana na potpirivanje straha od muslimana i isticanjem krivice imigranta za loše stvari u zemlji.

Posebno se okomio na francuske muslimane poreklom iz Severne Afrike, okrivljujući ih za ekonomska i socijalna pitanja u državi. Obećao je politiku "nulte imigracije" i rekao da su imigranti "smrtna pretnja građanskog mira u Francuskoj".

Upozorio je rada da muslimsnako stanovništvo raste strahovito i da će oni "vući konce, a mi ćemo hodati pored njih sa pognutim glavama".

Poražen je u drugom krugu od Širaka, koji je imao 82,2 odsto glasova.

Foto: Wikipedia/Gauthier Bouchet,Foto-AG Gymnasium Melle, Papageno51 Foto: Wikipedia/Gauthier Bouchet,Foto-AG Gymnasium Melle, Papageno51

SRBIJA

U intervjuu za "Večernje novosti" krajem prošle godine, novinar ga je pitao da li Srbi u Francuskoj, kao stranci, treba da strepe da će biti izbačeni ukoliko NF osvoji vlast.

- Naravno da ne. U NF nema netrpeljivosti prema evropskim strancima koji kod nas borave u legalnim uslovima. Za nas su građani iz Evrope braća. Ostali iz sveta su rođaci, ali ponekad navalentni. Oni koji se adaptiraju i prihvataju način života u Francuskoj su uvek dobrodošli.

Prema njegovim rečima, osuđivao je američku politiku sankcionisanja Rusije, na Balkanu, uključujući i Kosovo.

- Bili smo saveznici i uvek sam nastojao da odbranim postojanost ove političke i afektivne veze. Srbija je posrednik između Zapadne Evrope i slovenskog sveta. Potrebno je da može da odigra tu svoju ulogu. Nadam se da će vlast u Francuskoj ići u tom pravcu.

Žan-Mari Le Pen je počasni građanin Zemuna, a našu zemlju je posetio u januaru 1997. godine. Domaćin mu je bio njegov dugogodišnji prijatelj Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke.

ONI MRZE SVE ŠTO NIJE FRANCUSKO: Šokiraćete se kada vidite za šta se najkontroverznija porodica Evrope zalaže (FOTO)

Daljinac baner

(L.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    24. april 2017 | 14:47

    Pih. Nigde ne napisaste da mu je žena/mama od Mari/ bila pin up girl šezdesetih prošlog veka i da se,iako s njim u braku,slikala kao francuska sobarica 1987. onako kako treba, za *Playboy*.Odlične slike.Dobra!/Ima na netu/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA