Panika u Sloveniji: Kolone će biti KILOMETARSKE zbog kontrola na granici s Austrijom

Mere pojačane kontrole na austrijsko-slovenačkoj granici koje su uvedene u jesen 2015. zbog talasa migranata

  • 2

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš zabrinuta je da će se na granici Austrije i Slovenije u turističkoj sezoni stvarati ogromne kolone, ako Europska komisija ponovno produži mere kontrole unutarnjih šengenskih granica zbog migracija i bezbednosne kontrole.

Rusija sa svojim saveznicima poslala VEOMA OZBILJNU poruku Americi (VIDEO)

Ona je o tome pismeno upozorila evropskog poverenika za migracije Dimitrisa Avramopulosa i potpredsjednika Komisije Fransa Timermansa.

Mere pojačane kontrole na austrijsko-slovenačkoj granici koje su uvedene u jesen 2015. zbog talasa migranata mogle bi, prema neslužbenim informacijama, da budu produžene za još tri meseca.

- Slovenija namerava odlučno da se suprotstavi takvim predlozima, za koje ne vidi nikakvo opravdanje - napisala je Gjerkeš u pismu evropskim čelnicima, navodi Delo.

Nadzor na austrijsko-slovenačkoj granici prouzrokuje stalne zastoje vozila, posebno ispred tunela Karavanke, i nanosi štete privredi i negativno deluje i na slobodu kretanja ljudi, piše Gjerkeš.

Kako je navela, protok ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju je minimalan, a pojačane mere kontrole nisu opravdane ni sa bezubednosnog stanovišta, posebno pošto je Evropska komisija usvojila izmene šengenskih pravila i uvela sistemske mere kontrole na spoljnjim granicama Šengena koje Slovenija poštuje i sistematski proverava sve putnike na granici s Hrvatskom, objašnjava ministarka.

Naglasila je da produžavanje mera kontrole na austrijskoj granici negativno deluje i na saradnju slovenačkih i austrijskih regija, te da bi situacija na graničnim prelazima s Austrijom mogla postati kritična u vreme letnje turističke sezone, kad mnogo nemačkih i austrijskih građana putuje prema jugu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    24. april 2017 | 23:12

    Hehehe sta su ti dvostruki standardi , oni prema hrvatskoj malte ne zatvorili granicu a bune se sto austrijanci poostrili kontrolu !!! Pa kekeci ne ide to tako , kad znate druge da zezate racunajte da ce i vas kecati

  • Istina

    25. april 2017 | 08:56

    Kako su samo nabusti Slovenacki policajci na granici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA