≫ 

Vlada Srbije daje 500.000 evra za gradnju crkve u Crnoj Gori

Ovo nije nepredvidiv događaj, osim ako Vlada ima neke informacije o kojima mi ništa ne znamo - rekao je Ljubomir Madžar

  • 8

Vlada Srbije izdvojila je 62,2 miliona dinara ili nešto više od pola miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama u Crnoj Gori.

Koliku važnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi pridaje Carigradska, a koliku Moskovska patrijaršija (FOTO)

Zanimljivo je da je ovaj novac izdvojen iz tekućih budžetskih rezervi, fonda iz kojih se uzimaju sredstva u slučajevima vanrednih državnih okolnosti.

Ove godine država je odlučila i da "vanredno" pomogne SPC donacijom od oko pola miliona evra, i to za izgradnju jednog hrama u Crnoj Gori.

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za "Blic" da bi on ovde postavio jedno pitanje - da li postoje pravne i druge smetnje za donošenje ovakve odluke.

- Sredstva iz budžetske rezerve koriste se za vanredne prilike i nepredvidive događaje. Ovo nije nepredvidiv događaj, osim ako Vlada ima neke informacije o kojima mi ništa ne znamo. Jasno mi je da država želi da pomogne svoju najveću versku instituciju, ali to je moglo da se obavi planski, kako to nalaže zakonska procedura - smatra Madžar, koji samo pretpostavlja da je ovaj novac otišao u Crnu Goru u svrhu jačanja SPC u toj državi, gde se kao konkurencija pojavila nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva.

Zakonom o budžetu izdvojeno je desetine miliona evra za crkve u Srbiji, a najveći deo tog iznosa dobija SPC.

Samo nadležna Uprava za crkve i verske zajednice dobila je više od milijardu dinara.

Od tog novca za podršku rada sveštenika, monaha i verskih službenika izdvojeno je 62 miliona dinara, za sveštenstvo i monaštvo za Kosovo i Metohiju izdvojeno je 63,5 miliona, za zaštitu verskog, nacionalnog  i kulturnog identiteta 185 miliona.

Za gradnju i obnovu verskih objekata redovnim putem predviđeno je 182 miliona dinara, a za penzijsko, inalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika 260 miliona dinara.

Takođe, sredstva za crkve na KiM već su izdvojena i preko Kancelarije za KiM pa je tako za zaštitu kulturne baštine, podršku SPC i kulturne aktivnosti izdvojeno 279,7 miliona dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sram

    25. april 2017 | 08:36

    Izdvaja se novac iz budžeta za crkve, dok popovi voze najbolje džipove i naplaćuju svoje usluge (krštenja, venčanja sahrane....) za koje ne postoji tarifa. Za uzvrat dobijaju penzije od države. Da li tako treba?

  • Пас лаје, ветар носи

    25. april 2017 | 08:15

    Ne znam koliko treba da košta ta bogomolja u CG. Slažem se da treba pomoći vernicima da imaju gde da zahvale Bogu za sve što ih je snašlo. Ali mislim da bi to trebalo da uradi SPC i neki tajkuni (no oni nisu vernici). Zašto da se iz ionako mršavog budžeta izdvaja za tu svrhu? A toliko sirotinje kod nas!

  • Cvele

    25. april 2017 | 07:41

    Manite se vise tih crkava gradite porodilista!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA