Dogovoren izvoz posle koga će se Kinezi gostiti prvo srpskim mesom, a potom mlekom i šljivama (FOTO)

Prema rečima ministra Nedimovića do sada je oko 20 kompanija iz Srbije apliciralo za sertifikate za izvoz u Kinu iz različitih oblasti, od kojih su već tri kompanije već dobile sertifikate za meso

  • 7

Prvi proizvod koji će biti izvezen iz Srbije u Kinu biće jagnjeće meso, zatim goveđe, pa svinjsko meso, a onda mleko i proizvodi od mleka, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Srbija ove godine obara rekord u izvozu jednog proizvoda - brašna

BUM SRPSKIH SLATKIŠA: Izvoz keksa, bombona i čokolade veći za petinu

On je gostujući na RTS-u kazao da će i suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda za izvoz u Kinu, a da je sa kineskim partnerima napravljen dogovor i za izvoz kukuruza i šećerne repe.

- Pitanje je nedelje i meseci kada će to biti moguće - naglasio je Nedimović dodavši da očekuje da 2018. Srbija ima ozbiljan biznis sa Kinom, koja je kako je istakao, ogromno tržište.

Prema njegovim rečima da bi se privukli kineski investitori neophodno je da budu usaglašeni i veterinarskio sanitarni sertifikati dve zemlje, a to je postignuto jučerašnjim potpisivanjem Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz, sa kineskim partnerima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima do sada je oko 20 kompanija iz Srbije apliciralo za sertifikate za izvoz u Kinu iz različitih oblasti, od kojih su već tri kompanije već dobile sertifikate za meso.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da je država opredelila da razvija stočni fond, a da bi došlo do povećanja proizvodnje treba da postoji tržište i dobra cena i država već daje subvencije za stočarsku proizvodnju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra u kineskoj Generalnoj upravi za kontrolu kvaliteta Dži Šupinga saopšteno je da je Kina zainteresovana za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi kako bi realizacija tog posla što pre počela.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nedimović i Šuping su juče potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. april 2017 | 10:08

    ZA POCETAK TREBA IM 500.000 TONA GOVEDINE-POLUTKI!! OTVORA NAM SE OGROMNO TRZISTE -POSRECILO NAM SE!!! IMAO SAM PRILIKE DA VIDIM KAKO TO RADE U AUSTRALIJI U OKOLINI MELBURNA-NEPREGLEDNI PASNJACI A NA NJIMA PASU STOTINE HILJADA GOVEDI I KRAVA A NA IVICI RANCA KANTE MLEKA !!! ORGANIZACIJA DOVEDENA DO PERFEKCIJE!!! OGROMAN BIZNIS!!

  • Тутор

    25. april 2017 | 23:09

    А где је сва та стока? Мислим, сточни фонд нам није ни упола ко што је био пре тридесет година.

  • Jeca

    25. april 2017 | 15:25

    Kod nas je odavno desetkovan stocni fond. Uvoze se grla kolju, pa kazu da su domaca ( ovo se najvise radi sa svinjama ). Ovo sto su potpisali je u domenu naucne fantastike... Pa i Ruse su pre dve- tri godine pokusali da prevare...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA