Navijači optuženi zbog paljenja Ambasade SAD!

Tužilaštvo na teret dvanaestoro osumnjičenih stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti, zbog incidenata iz 2008.

  • 3

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine koji se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Kako navodi B92, optuženi su: Vučković Dejan, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas. 

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih, koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade.

Osumnjičeni su 21. februara 2008. godine, po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom nepoznatih osoba, kamenicama, bakljama i drugim predmetima gađali Ambasadu SAD, razbijajući prozore i vrata, pa su tako zapaljene prostorije Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.

Za delo za koje se osumnjičeni terete zaprećena kazna je veća od deset godina zatvora.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, a među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova 1999. godine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je sa više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu, koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jELENA

    10. jul 2012 | 15:34

    a KADA CE TUZITI USA ZA RAZARANJE SRBIJE I UBIJANJE NEDUZNIH CIVILA SRBIJE?

  • Njegos

    10. jul 2012 | 12:21

    Znate kako kazu, ko te slaze jednom, slagace te opet. A ja kazem, ko te pali jednom, pali ce te opet!!! :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA