≫ 

Deca koja primaju penzije iz inostranstva moraju na tri meseca da dokazuju da su ŽIVA?!

Bnke ne priznaju potvrde od Fonda za pnezijsko i invalidsko osiguranje koje su besplatne, već isključivo traže overen dokument kod notara

  • 1

Maloletna deca koja primaju porodične penzije iz inostranstva moraju na svaka tri meseca banci da dostavljaju potvrdu da su i dalje živa kako bi im banka isplatila penziju.

POVEĆANJE MINIMALCA: Državna kasa u plusu, Vučić najavio povećanja penzija i plata u javnom i privatnom sektoru

Pritom, banke ne priznaju potvrde od Fonda za pnezijsko i invalidsko osiguranje koje su besplatne, već isključivo traže overen dokument kod notara, što se mora platiti 540 dinara. 

Marija Radić, majka 14-godišnje devojčice koja od 2008. godine prima očevu penziju iz Hrvatske, rekla je da su bankari pre otprilike godinu dana počeli da na svaka tri meseca traže ovaj dokumet overen kod notara. 

Ranije je uzimala potvrdu iz opštine koja je bila besplatna. Međutim, u aprilu su joj u banci tražili overeno uverenje o životu kod notara.

Pored toga što za ovu uslugu, za godinu dana, kod notara treba izdvojiti 2.160 dinara, vrlo je stresno da roditelji iz meseca u mesec dokazuju da je njihovo dete živo. 

Za razliku od banaka, inostranim penzionim fondovima penzioneri koji su deo radnog staža ostvarili u nekoj drugoj zemlji ili korisnici porodičnih penzija dužni su da dostave samo jednom godišnje uverenje o životu.

Ovaj dokument za njihove potrebe izdaje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, i to potpuno besplatno.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    26. april 2017 | 08:00

    Penzioneri dokazuju "zivot" jednom godisnje,a deca treba tromesecno??? Pa kakav zakljucak da izvedemo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA