VAŽNO: Od 1. oktobra obavezna vakcinacija protiv pneumokoke za svu decu u Srbiji!

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV)

  • 10

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra biće besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji, najavio je danas u izjavi Tanjugu pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Roditelji, stižu vam kazne: Ministarstvo zdravlja podnelo prijave zbog nevakcinisanja dece

Ta vakcina štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća.

Sve manje dece vakcinisano protiv malih boginja, rubeola i zauški: U ovim gradovima Srbije je alarmantno!

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Za uvođenjetih vakcina u redovan kalendar vakcinacije neohodno je da se uradi Pravilnik o imunizaciji koji je u završnoj fazi, a Panajotović očekuje da će polovinom maja stupiti na snagu.

- Međutim, pojedine njegove odredbe počeće da se primenjuju od 1. oktobra, kao što je vakcinacija vakcinom protiv pneumokoke. Moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne -  rekao je Panajotović Tanjugu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C Mama

    26. april 2017 | 16:31

    Samo navalite. Ubijte i ovo malo dece sto imamo. Pa dajte Torlakove vakcine a ne Pentaxime i ostalo uvozno smece

  • Miki 73

    26. april 2017 | 16:23

    Pošaljite mi racun. Bolje da platim, negoli da mi truju decu!

  • Gedeon

    26. april 2017 | 16:06

    Nek istaknu koje su stetne karakteristike vakcine i gde je , kako i koliko ispitana. Nek transparentuju naucnu studiju koja dokazuje da je vakcina bezbedna. Na sve to ide pitanje zasto je obavezna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA