Pao dogovor Putina sa Erdoganom i Trampom: Uspostavljaju sigurne zone u Siriji, potpisan sporazum

Rusija već dugo insistira da joj se SAD pridruži u "borbi protiv Islamske države" u Siriji, a Tramp je u predizbornoj kampanji prošle godine obećao upravo takvu saradnju

  • 4

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom dogovorio uspostavljanje sigurnih zona u Siriji. Putin je ovo saopštio nakon susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u ruskom gradu Sočiju. Rusija, Turska i Iran se navodno slažu da se ovakve sigurne zone moraju da se uspostave, kako bi se ojačalo krhko primirje kojeg se zaraćene strane slabo pridržavaju.

Ove su tri zemlje na mirovnim pregovorima u glavnom gradu Kazahstana Astani, na kojima SAD nije učestvovao, dogovorile navedeno primirje. One su kao zemlje-garanti prekida vatre u Siriji, potpisale u Astani memorandum o stvaranju četiri zone bezbednosti u Siriji.

Putin, Erdogan i Tramp imaju plan? Sklapaju se dogovori Rusije, Turske i Amerike, najavljeni "vidljivi" rezultati uskoro (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Vrlo dobar razgovor"

- Razgovarali smo o ovome juče sa gospodinom Trampom. Koliko sam shvatio, američka administracija podržava ovu ideju - saopštio je Putin, opisavši razgovor sa Trampom kao "vrlo dobar".

Rusija već dugo insistira da joj se SAD pridruži u "borbi protiv Islamske države" u Siriji, a Tramp je u predizbornoj kampanji prošle godine obećao upravo takvu saradnju. No suočen sa snažnim otporom dela republikanaca i demokrata u američkom Kongresu, kao i aferi oko ruskog uplitanja u američke izbore, Tramp je morao da odustane od svog plana - barem zasad.

Trampov razgovor sa Putinom bio je prvi nakon što je SAD izveo napad krstarećim projektilima na sirijsku vojnu bazu kao odgovor na napad bojnim otrovom sirijskih vazdušnih snaga koji je izveden iz iste baze. Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici u Moskvi negirali su odgovornost za napad, svaljujući krivicu za pobunjenike.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sigurne zone bi čuvali Rusi, Iranci i Turci?

Tramp je i sam prethodno predlagao da se uspostave sigurne zone u Siriji. Putinov plan odnosi se na uspostavljanje četiri sigurne zone u toj zemlji, koje bi održavale vojne snage Rusije, Irana i Turske, uz mogućnost učestvovanja drugih snaga.

Četiri sigurne zone obuhvatale bi severozapadnu provinciju Idlib, zapadnu provinciju Homs, Istočnu Gutu u okolinu Damaska i južnu Siriju. Sva četiri područja delimično su ili potpuno pod kontrolom pobunjenika, ali su izložene napadima sirijske vojske i njenih saveznika. Putin je naveo da bi sigurne zone mogle uključiti zabranu vazdušnog bombardiranja u slučaju da se unutar njih ne provode vojne operacije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

„Duž granica područja za smanjenje tenzija predviđa se stvaranje bezbednosnih područja za sprečavanje incidenata i direktnih sukoba između sukobljenih strana“, piše u dokumentu.

- Ovo je novi napredak. Ja sam branio, branim i braniću ideju sigurnih zona svugde - kazao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sirijska opozicija skeptična, traži UN i zabranu leta

Prema saopštenjima ruske i američke vlade, dve zemlje su se složile o saradnji u razrešenju sukoba u Siriji i borbi protiv terorizma. Doduše, američko saopštenje spominje "raspravu", ali ne i dogovor o sigurnim zonama.

Sirijska opozicija je skeptična oko ruskog plana jer uključuje Iran, beskompromisnog saveznika Asadovog režima, pa traži slanje UN-ovih mirovnih snaga i uspostavljanje zabrane letenja.

Ceremoniju potpisivanja sporazuma u Astani prekinuli neki članovi sirijske opozicije koji su izrazili svoj protest. Neki od njih su napustili salu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin: Turska važan partner Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio danas, nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da je Turska važan i pouzdan partner Rusije.

- Proces normalizacije u našim odnosima je iza nas. Nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose - kazao je Putin, prenela je Fena pozivajući se na tursku državnu televiziju.

Turski predsednik izjavio je nakon sastanka da je primirje ili prekid oružanih sukoba u Siriji, uz garanciju Turske, Rusije i Irana, veoma važna prilika za postizanje političkog rešenja za Siriju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ova zlatna prilika ne sme biti upropaštena - rekao je Erdogan.

Govoreći o navodnom napadu hemijskim oružjem u Han Šajhunu, u Siriji, Erdogan je kazao da takav "brutalni napad ne sme da prođe nekažnjeno".

- Video sam da smo istomišljenici sa Putinom kako je krajnje važno kažnjavanje odgovornih za ovakve napade. Svaki napad i narušavanje primirja, ne samo da situaciju na terenu čini lošijom, nego i sabotira napore zemalja garantora - rekao je Erdogan.

Sastanku dva predsednika u Sočiju, ciji je početak bio otvoren za medije, prisustvovali su i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i šef obaveštajne službe Hakan Fidan, kao i ruski ministar odbrane Sergej Šojglu i savetnik za spoljnu politiku u Kremlju Jurij Ušakov.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    4. maj 2017 | 16:58

    Divno , bar ce manje ljudi da strada i drasticno smanjiti izbjeglice uz mogucnost stalnog mira. Ako se ispostuje naravno.

  • Tigar

    4. maj 2017 | 16:43

    Nema vise sta da se bombarduje i unisti u Siriji jer je sve poruseno.Sada se dogovaraju oko podele Sirije. Zato ovi sto prizivaju veliku Albaniju da stanu na loptu da ex yu ne dozivi sudbinu Sirije.Bolje diplomatski nego ratom.

  • VAN

    4. maj 2017 | 19:03

    Mirovni sporazumi se prave po ko zna koji put i krše po ko zna koji put, jer velikim silama i njihovim interesima je teško održiv svaki kompromis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA