TRAGEDIJA U ŠAMONIJU: Srbin povređen u lavini koja je ubila devetoro alpinista (FOTO) (VIDEO)

Srpski planinar Miloš Janković (32) je lakše povređen kada se na 28-članu ekspediciju obrušila lavina u alpskom centru u Francuskoj. U lavini je povređeno još najmanje osmoro alpinista, dok je desetoro nestalo. Četiri od deset planinara koji su se vodila kao nestala pronađeni su živi

  • 0

U snežnoj lavini u francuskom alpskom skijaškom centru Šamoni poginulo je najmanje devet osoba, a još najmanje devet je povređeno, među kojima je državljanin Srbije i profesor matematike Miloš Janković (32) iz Niša.

Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali u snežnoj lavini u francuskom alpskom skijalištu Šamoni, živi su, budući da se ispostavilo da su dvoje od njih odustali od uspona, a drugo dvoje izabrali drugu rutu, saopštila je francuska policija.

- Broj smrtnih slučajeva ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih - izjavio je policijski poručnik Emanuel Vega za agenciju Frans pres.

Kako je rečeno u ambasadi, srpski državljanin je povređen i hospitalizovan u Šamoniju, a kako Telegraf saznaje Janković je lakše povređen i biće pušten iz bolnice za 24 do 68 sati.

- Zona u kojoj se lavina obrušila je u potpunosti pretražena. Potraga će biti nastavljena sutra u zavisnosti od vremena - rekao je predstavnik lokalne policije Bertran Fransoa, prenosi AFP.

On dodaje da se pretpostavlja da su nestali alpinisti negde u snegu, koji je na nekim mestima visok i po šest metara.

Supruga povređenog alpiniste, Nataša Ilić - Janković, kaže da ne zna šta se tačno dogodilo, da trenutno nemaju kontakt, ali da se on kratko javio i rekao da je reč o povredi rebara.

S obzirom na to da je Milošu neophodan sanitetski transport do Srbije, njegova porodica zabrinuta je jer do sada nisu uspeli da stupe u kontakt ni sa ambasadom Srbije u Francuskoj, ni sa predstavnicima ministarstva inostranih poslova, a nemoguće je da prevoz sami organizuju.

U Planinarskom savezu Niša i klubu Zelezničar, čiji je Miloš član, kažu da je reč o vrhunskom, dobro pripremljenom sportisti koji je u Šamoni otputovao sa grupom alpinista, u privatnoj režiji. Janković je profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu.

U snežnoj lavini poginulo šest osoba, anešto kasnije nađena su tela još tri osobe za koje se misli da su Britanci, dok je najmanje devet osoba povređeno.

Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su planinari započeli uspon, do sada verovala da su u lavini nestali dvoje Britanaca i dvoje Španaca.

Međutim, ispostavilo se da su dvoje Britanaca krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbegli lavinu, dok su dvoje Španaca "prodali svoja mesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca koji su, nažalost, poginuli u lavini".

Prema podacima lokalne žandarmske službe i danskog ministarstva spoljnjih poslova, u 28-članoj ekspediciji na koju se obrušila lavina bili su pored planinara iz Srbije i planinari  iz Švajcarske, Nemačke, Španije i Francuske.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić naveo je da Savezu nijedno od planinarskih društva nije prijavilo organizovan odlazak na ekspediciju u Šamoni.

- Planinarska društva i nisu u obavezi da nam prijave odlazak, ali smo ih mi pošto smo čuli za tragediju kontaktirali i nemamo informacije, ni indikacije da je neko iz Srbije bio u ekspediciji na koju se obrušila snežna lavina - rekao je Mićić.

On, međutim, nije isključio mogućnost da je neko od planinara iz Srbije samostalno otišao u Šamoni, a da nije obavestio planinarsko društvo, ili da je reč o našem državljaninu koji živi u Nemačkoj, Švajcarskoj...

Za sad se zasigurno zna da je poginulo dvoje planinara iz Švajcarske, dvoje iz Nemačke i dvoje iz Španije.

Nekoliko desetina žandarma i drugih spasioca sa dva helikoptera pokušavaju da izvuku tela poginulih i povređene.

Povređeni planinari su prebačeni u bolnicu, ali se još ne zna kakvo je njihovo stanje, prenosi AP.  Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Val uputio se na lice mesta kako bi nadgledao spasilačku operaciju.

Pogledajte izveštaje medija iz Šamonija:

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA