≫ 

Francuska je konačno izabrala predsednika: Makronovo slavlje ispred Luvra, neredi sve bliže centru grada (FOTO) (VIDEO)

Emanuel Makron je novi predsednik Francuske za kojeg je glasalo 65,5 odsto birača

U Francuskoj je danas održan drugi krug predsedničkih izboraUkupno 46,97 miliona Francuza, koliko je upisano u biračke spiskove, imalo je priliku da odluči između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen. Prema preliminarnim rezultatima, za novog predsednika Francuske izabran je Emanuel Makron koji je osvojio 65,5 odsto glasova.

Sve o Emanuelu Makronu, novom predsedniku Francuske: Oženio svoju profesorku, a sada postao najmlađi lider koji je ikada vodio zemlju!

Ovo je prva dama Francuske: Makronova žena je 24 godina starija od njega, a danas je na glasanju izgledala kao devojčica!

00.06 - Prvi poljubac novog predsednika Francuske i njegove 24 godina starije žene je već izazvao haos na internetu!

23.16 - Novoizabrani francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio je na podršci svojim pristalicama okupljenim večeras u dvorištu pariskog muzeja Luvr, poručivši da je pobedu odnela Francuska i da neće ustuknuti pred strahom i podelama.

- Večeras nas gleda Evropa, gleda nas ceo svet. Oni očekuju da svuda branimo duh prosvećenosti koji je ugrožen na toliko mesta...Očekuju da donesemo novu nadu, novi humanizam - rekao je on u obraćanju hiljadama pristalica, prenose francuski mediji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

23.04 - Pogledajte Makronovo obraćanje njegovim pristalicama koji su se okupili ispred Luvra.

22.58 - Makron je pre prvog obraćanja svojim glasačima ispred Luvra sam izašao u pobedničku šetnju.

22.34 - Najveći francuski sindikati uputili su večeras upozorenje povodom pobede Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u toj zemlji, a jedan od njih je pozvao da se sutra održe demonstracije, prenosi Rojters.

Navodi se da je Francuska demokratska konfederacija rada (CFDT), najveći sindikat u Francuskoj, saopštenjem pozdravio Makronovu pobedu, ali i naveo da je rezultat (ultradesničarskog) Nacionalnog fronta i dalje previsok.

- Sada, svi nemiri koje je ovim glasanjem izrazio deo biračkog tela mora da se čuju. Osećanje obespravljenosti, nepravde, pa čak i napuštenosti prisutno je među velikim brojem naših građana. CFDT poziva Emanuela Makrona da ne bude gluv na ovaj očaj - stoji u saopštenju ovog sindikata.

Rojters prenosi da je Generalna konfederacija rada (CGT), za koju navodi da je jedan od militantnijih sindikata u Francuskoj, pozvao na demonstracije sutra, 8. maja, kako bi se protestom protiv "liberalnih" ekonomskih politika obeležio početak Makronovog predsedavanja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

22.30 - Nakon prebrojenih 80 odsto glasova, centristički kandidat Emanuel Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 63,69 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

22.25 - Ministar unutrašnjih poslova Francuske potvrdio je pobedu Emanuela Makrona.

22.22 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su telefonom. Kako javlja AFP, Makron je potvrdio da će uskoro otići u posetu Berlinu.

22.14 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je večeras Emanuelu Makronu na izboru za predsednika Francuske, ocenivši da su Francuzi izabrali "slobodu, jednakost i bratstvo" i "rekli ne tiraniji lažnih vesti", prenosi AFP.

21.58 - Nakon prebrojenih 60 odsto glasova, centristički kandidat Emanuel Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 62,34 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

21.44 - Osnivač francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Žan-Marin Le Pen izrazio je večeras razočaranje zbog neuspeha njegove ćerke Marin Le Pen na izborima za predsednika Francuske.

On smatra da je Marin izborni poraz pretrpela zbog svog stava o Evropskoj uniji, prenosi francuski "Figaro".

21.33 - Američki predsednik Donald Tramp čestitao je Emanuelu Makronu, novoizabranom predsedniku Francuske, na velikoj pobedi.

21.31 - Jača evro posle Makronove pobede u Francuskoj! Evo koliko sada vredi!

21.22 - Nekoliko stotina demonstranata se okupilo na stanici metroa u istočnom Parizu, posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora.  Kako su preneli svetski mediji, došlo je i do sukoba sa policijom, koja je upotrebila suzavac da bi rasterala okupljene. Mediji su preneli i da među demonstrantima ima osoba sa fantomkama, a iz mase se čuju antikapitalističke i antifašističke parole.

Navodno, oni su planirali da se upute ka centru grada, gde pristalice pobednika Emanuela Makrona slave trijumf na izborima.

21.15 - Liderka francuske ultradesničarske stranke Nacionalnih front Marin le Pen najavila je večeras, posle poraza od centrističkog kandidata Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora, da će osnovati novi patriotski pokret koji će učestvovati na parlamentarnim izborima u junu.

21.05 - Poslušajte prvo zvanično obraćanje novoizabranog predsednika Francuske, Emanuela Makrona.

- Velika mi je čast i velika odgovornost što sam izabran za predsednika Francuske. Želim da vam se zahvalim, zahvalim iz dubine duše - izjavio je Makron.

21.03 - Predsednik Evropske komisije Žan-Klood Junker pohvalio je francuske birače što su danas izabrali pro-EU kandidata, Emanuela Makrona, za novog predsednika svoje zemlje, prenosi AFP.

- Srećan što su Francuzi izabrali evropsku budućnost - napisao je Junker na Tviteru.

20.50 - Na Tviteru je objavljen snimak trenutka kada su rečeni preliminarni rezultati prema kojima je Makron novi predsednik Francuske.

20.31- "Večeras počinje novo poglavlje naše duge istorije. Želim da to poglavlje bude poglavlje nade i obnovljenog samopouzdanja", izjavio je za AFP novoizabrani predsednik Francuske, Emanuel Makron.

20.30 - Britanska premijerka Tereza Mej čestitala je Emanuelu Makronu na pobedi i rekla da sa nestrpljenjem čeka kada će sa njim početi da sarađuje po mnogobrojnim pitanjima.

20.28 -Procenat Francuza koji nisu glasali u današnjem drugom krugu predsedničkih izbora najveći je za poslednjih skoro 50 godina i iznosi više od 25 odsto, prenosi AFP pozivajući se na izborne ankete. Agencije "Ipsos", "Elabe" i "Kantar Sofres" objavili su da između 25,3 i 27 odsto birača nije izašlo na glasanje. Na izborima 2012. nije glasalo 19,65 odsto registrovanih birača

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

20.26 - Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su večeras među prvima Emanuelu Makronu pobedu u danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

- Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo - poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

20.21 - Francuski premijer potvrdio je da su Francuzi na današnjim izborima za novog predsednika izabrali Emanuela Makrona.

20.19 - Le Penova je pozvala Makrona kako bi mu poželela uspeh u vođenju Francuske. Ona je tokom svog govora svojim pristalicama rekla da je nova podela u Francuskoj između "globalista i patriota".

20.16 - Marin Le Pen započela je svoje prvo javno obraćanje nakon zatvaranja birališta. Marin je na osnovu preliminarnih rezultata čestitala svom protivniku Emanuelu Makronu na pobedi.

20.12 - Pristalice proevropskog francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona, koji je prema prvim medijskim procenama odneo ubedljivu pobedu u današnjem drugom krugu izbora nad protivnicom Marin Le Pen, pristižu u dvorište muzeja Luvr u Parizu gde planiraju da proslave njegovu izbornu pobedu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

20.00 - Prema preliminarnim rezultatima koje je naveo AFP, Makron je osvojio između 65,5 i 66,1 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila između 33,9 i 34,5%.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

19.57 - AFP: Prema prvim procenama Emanuel Makron je novi predsednik Francuske!

19.56 - Ovo je buduća prva dama Francuske? Makronova žena je 24 godina starija od njega, a danas je na glasanju izgledala kao devojčica!

19.48 - Pristalice Emanuela Makrona počele su da se okupljaju ispred Luvra gde se nalazi njegov štab, a većina njih maše zastavama Francuske i Evropske unije.

19.45 - Novinska agencija AFP objavila je ključne razlike između Makrona i Le Penove.

19.35 - Le Penova je stigla u Vensen, grad nedaleko od Pariza, gde se nalazi njen štab.

19.29 - Pobednik današnjih izbora zakletvu će položiti 14. maja, javlja BBC.

19.25 - "Le Penova bi mogla da izgubi trku zbog 260.000 Albanaca": Albanski mediji upozoravaju da oni neće glasati za nju zbog Kosova!

19.22 - Makron vodi u odnosu na Le Penovu sa između 62 i 65 odsto glasova, navodi belgijska televizija RTBF.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

19.20 -Prve zvanične informacije o drugom krugu predsedničkih izbora očekuju se oko 21 čas, budući da su u Francuskoj sve prognoze zabranjene dok traje glasanje.

19.16 - Neki francuski mediji bojkotuju Le Penovu i njen izborni štab. Naime, "Le Monde" i "Libération" neće prisustvovati događaju koji organizuje Le Penova u znak podrške drugim medijima koji nisu dobili potrebnu akreditaciju od organizatora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

19.00 - Većina birališta u Francuskoj su zatvorena. Do 20 časova će moći da glasaju samo stanovnici Pariza, Liona, i Marseja.

18.45 - Anarhisti koji ne podržavaju nijednog predsedničkog kandidata okupili su u parku De La Vilet u Parizu gde pevaju pesme. Kako javlja "BBC", anarhisti poručuju da ovi izbori "ništa dobro neće doneti".

18.41 - Toples-haos protiv Le Penove: Pripadnice Femena se popele na krov crkve, visile na ogradi golih grudi!

18.17 - Ubacio je listić u kutiju i umro: Francuz doživeo srčani udar na glasanju!

17.50 -Izlaznost na francuskim predsedničkim izborima bi do zatvaranja biračkih mesta trebalo da iznosi oko 74 odsto, javljaju mediji.

Tu informaciju je saopštila belgijska televizija „BFMTV“.

17.46 - Francuske vlasti pokrenule su istragu o navodnom hakovanju Emanuela Makrona.

17.41 - Vikiliks tvrdi da se bivši američki predsednik Barak Obama mešao u predizbornu kampanju u Francuskoj i to na strani Emanuela Makrona.

Kako se navodi na njihovom Tviter nalogu, Obama se mešao u izbore tako što je naložio agentima CIA da ukradu planove pojedinih političkih struktura.

17.40 - Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 60 odsto glasova, saopštili su belgijski mediji pozivajući se na preliminarne rezultate tamošnjih instituta.

17.30 - Moja ćerka nije sposobna da vodi Francusku: Žan Mari osuo paljbu po Le Penovoj i predložio drugu idealnu predsednicu!

17.12 - Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 15 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je manje nego 2012. kada je za taj period za izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. - 75, 11, prenosi Rojters.

16.40 - Emanuel Makron i Marin Le Pen su nakon glasanja u departmanu Pa de Kale pristigli u svoje štabove, navodi "Le Parisien".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

14.00 - DVORIŠTE LUVRA EVAKUISANO ZBOG MAKRONOVOG PLANA DA TU SLAVI

Dvorište muzeja Luvr, gde centristički kandidat na predsedničkim izborima Emanuel Makron planira da proslavi svoju pobedu, evakuisano je iz bezbednosnih razloga. To je danas saopštila pres služba koja se bavi Makronovom predsedničkom kampanjom, a prenosi AP. Portparolka kampanje Polin Kalmes izjavila je da je šetalište ispred Luvra, u centru Pariza, evakuisano iz predostrožnosti.

12.20 - ODZIV BIRAČA DO PODNEVA MANJI NEGO PRE 5 GODINA

Odziv birača manji je nego na prethodnim predsedničkim izborima održanim 2012. godine i iznosi 28,23 procenata, javlja AFP. Na prethodnim predsedničkim izborima izlaznost u podne bila je 30,66 odsto.

Nešto pre podneva glasala su oba predsednička kandidata. Makron je glasao u priobalnom gradu Tukeu na severu Francuske zajedno sa suprugom Brižit Makron. Bivši ministar ekonomije u vladi Manuela Valsa, imao je osmeh na licu i mazio je svog crnog psa dok je izlazio iz vikendice, preneo je AP.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Maltene istovremeno glasala je i predsednički kandidat francuske krajnje desnice Marin Le Pen u Enijen Bumonu, malom gradu na severu Francuske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tokom glasanja Le Penove nije bilo incidenata, jer je policija dva sata ranije uhapsila aktivistkinje feminističkog pokreta, koje su okačile veliki transparent protiv Le Penove na lokalnu crkvu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novi šef države imaće mesec dana pre nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 23. aprila i tada je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto glasova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    7. maj 2017 | 15:45

    Napred Le Pen !

  • Andja

    7. maj 2017 | 23:12

    Bravo za Emanuela Makrona .... kako god isla EU .. za narod je najbolja opcija gradjanska partija a ne nacionalisticka ..

  • Draškić

    7. maj 2017 | 23:11

    Bravo za Makrona, umerenije ima stavove. LePenovka bi izazvala i suviše problema i sukoba. Rešavajući te probleme a kojima bi umnogome doprinela ne bi uopšte imala vremena za nas Srbe. A na kojeme su niskome novou i čime se sve bedno ne služe Makronovi protivnici vidi se i ovde kako ga pojedinci čašćavaju. Najgori su lažani moralisti i lažani sveci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA