Tuga 75 kilometara od Beograda: Ugroženo Labudovo okno, utočište i gnezdilište ptica

Labudovo okno je kao takvo prioritetno za zaštitu

  • 0

Plavno područje i mozaik najraznolikijih staništa od velike važnosti za živi svet, Labudovo okno, ugroženo je, i njegova zaštita mora biti unapređena, saopšteno je danas iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

OVO JE DANAS NAJLEPŠA SLIKA SRBIJE: Kod njih nedoumice nema, oni slave Dan zaljubljenih (FOTO)

Labudovo okno nastalo je nakon izgradnje hidrocentrale Ðerdap 1, a nalazi se 75 kilometara od Beograda.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, rekao je da je Labudovo okno značajno utočište ptica močvarica, gnezdilište globalno ugroženih, hranilište brojnih retkih i zaštićenih vrsta i najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji.

- Labudovo okno je kao takvo prioritetno za zaštitu. Najčešći oblici ugrožavanja prirode su zagađenje, prekomerni ribolov, divlja gradnja, a naročito nezakonit lov ptica - istakao je Ružić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i fondacija EuroNatur iz Nemačke nastoje da kroz projekat "Unapređenje zaštite međunarodno značajnog područja za ptice Labudovo okno" izrade predlog Plana upravljanja za pomenuto područje.

Koordinatorka Ana Vuletić rekla je da je izrada predloga Plana upravljanja za Labudovo okno ujedinila najvažnije državne i građanske institucije, među kojima su Javno preduzeće Vojvodinašume, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i druge organizacije, fakulteti, udruženja i pojedinci.

- Želimo da unapredimo zaštitu ovog područja značajnog ne samo za prirodu, već i za ljude, čija istorija na ovim prostorima datira još iz perioda Bronzanog doba. Uz očuvanu prirodu i zalaganje lokalnih zajednica, Labudovo okno bi moglo da postane vodeći centar ekoturizma u Srbiji - rekla je Vuletić.

Na desetak kilometara toka Dunava kroz Labudovo okno sredinom januara boravi i do 80 hiljada ptica vodenih staništa, što čini gotovo petinu jedinki izbrojanih na području Srbije, pokazuju podaci dobijeni brojanjem koje sprovodi DZPPS.

Ovaj deo toka Dunava obuhvata pojas uz Deliblatsku peščaru i ostrvo Žilava, Dubovački rit, Zavojsku adu, ostrvo Čibuklija, Stevanove ravnice, ušće Nere i Zatonjski rit.

Labudovo okno je u međunarodnim okvirima prepoznato kao značajno područje za ptice (IBA), značajno područje za biljke (IPA) i dnevne leptire (PBA), a od 2006. i međunarodno značajno vlažno stanište po Ramsarskoj konvenciji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA