≫ 

DARVIN PODELIO SRPSKE NAUČNIKE: U polemiku se uključili i lekari

- Uznemiruju saznanje da 166 uglednih građana, uključujući i neke naučnike, ne razume ili podređuje nauku religijskim ubeđenjima i ideologiji - rekli su iz SLD

  • 10

Etički komitet Srpskog lekarskog društva (SLD) uputio je danas pismo nadležnim institucijama u kome je ocenio da je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u obrazovnom sistemu, "versko-ideološki pamflet uperen protiv same suštine nauke".

SANU otkriva koliko je akademika ZAISTA protiv Darvinove teorije evolucije (ANKETA)

Komitet je u pismu upućenom Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Predsedništvu SANU naveo da "uznemiruju saznanje da 166 uglednih građana, uključujući i neke naučnike, ne razume ili podređuje nauku religijskim ubeđenjima i ideologiji".

- Teorija evolucije nije samo naučno viđenje našeg porekla, već je nezamenljivo oruđe u svekolikoj nauci, uključujući i medicinu. Svođenjem teorije evolucije na 'Darvinovu teoriju', negira se vek i po razvoja našeg razumevanja evolucije i krupnih konceptualnih promena do kojih je došlo u međuvremenu - navodi se u pismu.

Dodaje se da autori peticije "prenebregavaju činjenicu da se teorija evolucije i dalje razvija i da upravo taj specifični kvalitet razlikuje naučnu teoriju od religijske dogme".

- Ako u peticiji ima ičega dobrog, to je svest da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da građani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste i šta nije teorija evolucije - naveo je Etički komitet Srpskog lekarskog društva.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u školama i fakultetima, grupa profesora, akademika i lekara podnela je Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, SANU, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je ranije da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka kako naučne, tako i kreacionističke.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    8. maj 2017 | 22:42

    Ako je po Darvinu covek nastao od majmuna evolucijom, kako to da evolucija nije i dalje nastavila svojim tempom i ostatak majmuna iliti covekoliki majmuni nisu evoulirali do danas?

  • WIC

    8. maj 2017 | 22:17

    Docice dan kada ce se nauka i duhovnost spojiti u jednu tacku. Sve vise je naucnih dokaza da smo dizajnirani od strane superinteligentnog bica. Kako vreme odmice i kako nauka bude napredovala, sve vise ce biti kreacionista. Jer sama nauka nedvosmisleno dokazuje postojanje tvorca. Biblija kaze da u zanjim vremenima nece biti coveka koji nece znati da Bog postoji. Ateizam ce nestati. Samo je pitanje da li ce odabrati pravu stranu

  • mematiBas

    8. maj 2017 | 22:17

    pa kome odgovara da je postao od majmuna neka mu ga Darvin na poklon,dobro je da se akademska elita probudila I konacno pruzi djeci pravu istinu ,koja glasi kratko Bog je iznad svih prljavstinja koje mu ljudi pripisuju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA