Sećate se dece koja mučno kopaju u krvavim rudnicima zbog naše zabave? Posle tri meseca ispričana je surova istina (FOTO) (VIDEO)

"Kada se probudim ujutru strašno mi je jer znam da moram da se vratim ovde", ispričao je osmogodišnjak...

  • 1

U iskopavanju "konfliktnih minerala" i kobalta u Africi, uglavnom u Kongu, pored odraslih rade i deca, poneka stara samo četiri godine.

 

U toku je borba za krvave minerale: Ljudi umiru dok traže zlato i "3 T", guše se u rudnicima i siluju ih, a sve to da biste vi sad ovo čitali (FOTO) (VIDEO)

 

U reportaži koju je pre tri meseca objavio "Sky news" o osmogodišnjem dečaku Dorsenu, koji radi u rudniku da bi iskopao rudu potrebnu za pravljenje naših smartfonova, mogu se videti stravični uslovi u kojima rade mnoga deca kako bi zaradila bednih 10 evra dnevno.

 

 

Po kiši, u mulju i blatu, Dorsen je pod pretnjom batinama bio prisiljavan da tri sa jednog dela rudnika na drugi noseći pritom velike tovare i kopajući, ali njegova priča je samo jedna od mnogih sličnih.

 

- Kada radim ovde jako patim. Mama mi je već mrtva...a ja moram da radim po celo dan dok me glava jako boli. Kada se probudim ujutru strašno mi je jer znam da moram da se vratim ovde - ispričao je tada maleni dečak i objasnio da se deca uglavnom koriste i za dubinsko kopanje pri kojem ih vežu kanapima da bi visili dok kopaju u tunelima koji se često urušavaju, i to bez ikakve dodatne zaštite.

 

Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

 

Rudnike su do 2012. godine u najvećem delu ove zemlje kontrolisale paravojne formacije, koje su zastrašivanjem, ubistvima i silovanjem terale muškarce, žene i decu na rad u neljudskim uslovima, a od profita su kupovali opremu i naoružanje. I dalje rudnike kontrolišu tamošnji moćnici i kriminalci, koji zarađuju bogatstva na tuđim mukama.

 

Sa sve većom potražnjom za litijumskim baterijama za automobile i mobilne telefone, Amerika i Kina su najviše od svih umešane u eksploataciju i trgovinu ovim rudama, koje zbog svog porekla imaju naziv i "konfliktni minerali".

 

Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

 

- Ako naši snabdevači nisu u stanju ili ne žele da ispune naše standarde, prekidamo saradnju sa njima. Prošle godine smo tako prekinuli saradnju sa 22 lanca prodaje ruda - rekao je "Apple" za "Sky news", dokazujući tako da velike svetske kompanije nije briga odakle im stiže roba, samo dok je dobra.

 

Sada, tri meseca kasnije, ista televizijska ekipa pronašla je Dorsena, koji još uvek radi sa rođacima u istom rudniku. Međutim, on i njegov rođak Ričard, dobili su šansu da pohađaju školu. Pogledate njihovu priču.

 

 

Inače, početkom februara u javnosti se pojavila vest o još jednoj neočekivanoj odluci američkog predsednika Donalda Trampa, koja bi, ukoliko bude potpisana, omogućila elektronskim kompanijama da otkupljuju konfliktne minerale bez ikakve odgovornosti.

 

A koji su pored kobalta ti takozvani "konfliktni minerali" pogledajte OVDE.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krsta.

    12. maj 2017 | 11:08

    Užas. ..crnci postali robovlasnici muče svoj narod kao što si radili englezi i doseljenici u americi. A kapitalististi kupuju rude ,a znaju kako je iskopana jer je cena niska ...uništite svet ovaj prljavi kapitalizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA