≫ 

Kreće ukidanje rominga: Da li će nam biti jeftiniji pozivi ako kupimo njihove kartice?

Operateri već dugo imaju problem kako da naplate svoje usluge jer korisnici danas retko koriste SMS i pozive. Ukidanje rominga bi zato moglo izazvati dizanje cena kod kuće

  • 1

Iako su se mnogi obradovali vesti o ukidanju rominga i uveliko počeli da razmišljaju o uštedi tokom predstojećih letovanja, građani Srbije moraće, ipak, da sačekaju ulazak naše zemlje u Evropsku uniju. Tek tad će na svojim telefonskim računima osetiti blagodeti odluke zemalja Unije o ukidanju rominga.

KONAČNO: Zvaničan SMS o ukidanju rominga kruži Evropom, a tiče se i nas! (FOTO)

Prema tome, iako planirate letovanje u zemljama Evropske unije, telefonski računi ni ovog leta neće biti manji. Ako mislite da je dovoljno da kupite inostranu karticu dok ste na putu, ni to ne znači ništa, jer ćete svejedno zvati Srbiju, pa će iznos biti isti kao i inače.

Postoji i jedna dobra vest - početkom jula cene regionalnog rominga ponovo će biti snižene za nekoliko centi, što je treće smanjenje za dve godine.

Foto - ilustracija : Pixabay Foto - ilustracija : Pixabay

Ipak, ukidanje rominga ne zaobilazi Srbiju u potpunosti. Svi oni koji su poslom vezani ili žive u zemljama Evropske unije, moći će od 15. juna da uživaju u ovoj finansijskoj olakšici.

- Živeo sam u Španiji, Italiji i Švedskoj i do sada sam svaki put morao da kupujem novu karticu kada, recimo, iz Stokholma idem u Milano. Čak sam u nekom trenutku imao kutiju sa svim karticama, pa bih u odnosu na to gde se nalazim, stalno morao da menjam karticu. To je bilo prilično zamorno. Sada ću u celoj Evropi moći da koristim švedski broj, osim kada dođem u Srbiju - kaže nam Beograđanin Milan Jocevski koji je na doktorskim studijama u Stokholmu, a u Beogradu je diplomirao na smeru Telekomunikacije.

Foto: Milan Jocevski Foto: Milan Jocevski

Iako je prvo delovalo kao dobra vest, ukidanje rominga bi, zapravo, moglo povećati račune onima koji žive u Evropskoj uniji. Hoće li zbog pada prihoda od ukidanja rominga operateri povećati cene u zemlji, još nisu potvrdili, ali ni demantovali.

Samo u Hrvatskoj stranci godišnje naprave nešto manje od 300 miliona minuta poziva. Hrvatski operateri su od toga dobro zarađivali, a kad ostanu bez tog prihoda, logično je da će ga nadoknaditi na drugi način. Kao i sve druge zemlje Evropske unije.

Jedini način za nadoknadu je dizanje cena u zemlji. Tako da, iako će i dalje praviti velike račune tokom letovanja, Srbi bar mogu da odahnu ostalih 11 meseci. Nama se cene paketa kod kuće neće menjati.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Mislim da operateri već dugo imaju problem kako da naplate svoje usluge jer korisnici danas retko koriste SMS i pozive. Komunikacija se, uglavnom, vrši preko interneta, pa bi ukidanje rominga zaista moglo negativno da se odradi na njihovo finansijsko poslovanje. Da, poskupljenje paketa kod kuće mogao bi biti jedan od načina da se taj gubitak popravi - dodaje Jocevski.

Kaže nam i da, iako u državama Evropske unije kruži SMS kojima se korisnici obaveštavaju o ukidanju rominga, u opticaju je i drugi SMS u kom saznaju da im je cena osnovnog paketa već povećana.

Srbija je, kao zemlja članica, podnela inicijativu da bude uključena u razgovore oko smanjenja cena jer se o ovoj odluci na nivou EU razgovaralo već neko vreme. Međutim, kako nismo članica EU, nismo naišli na razumevanje.

Daljinac baner

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vespa-zijan

    13. maj 2017 | 00:02

    Hoce, ali nemamo para nigde da odemo! Tako da nam je isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA