Makedonci se pravdaju, službenici pomešali deklaracije na kutijama s vijagrom

Tovar nije trebao da stigne u Beč

  • 2

U Makedoniji je danas objavljena informacija da su srpski carinici na graničnom prelazu Preševo otkrili pokušaj šverca indijske vijagre. Na pošiljci vrednoj gotovo milion evra, makedonska carina je na skopskom aerodromu zalepila deklaraciju da vredi samo 7.000 evra, ali su to tokom provere otkrili srpski carinici.

Morali smo da švercujemo drogu, imamo kockarske dugove?! Neverovatna opravdanja dva Šveđanina na putu iz Grčke koje su naši carinici presreli u Preševu

Oni veruju da pomenuti tovar nije trebao da stigne u Beč, nego da se “izgubi” na putu ka svom krajnjem odredištu i završi na crnom tržištu u Srbiji.

Izvori u Makedoniji priznaju da je pošiljka sa vijagrom proizvedenom u Indiji stigla na skopski aerodrom, ali dodaju da je avionom “Air Serbia” trebala da nastavi put ka Beogradu i Beču. Međutim, da ne bi slali veliki avion, kompanija “Air Serbia” je rešila da tablete za potenciju prebaci kamionom do Beograda.

Izvori televizje Telme tvrde da su se u kamionu nalazile dve pošiljke, ali da su službenici pomešali deklaracije i pogrešno ih zalepili.

Na većem paketu je bila deklarisana manja količina vijagre. Makedonske službe su televiziji Telma izjavile da je cela količina lekova za potenciju bila prijavljena i da se nije švercovalo.

Slučaj je otkriven 9. maja kada je tokom popodneva na red za pregled došao kamion aerodromskog prevoznika iz Skoplja, koji je pošiljku lekova iz Indije trebalo da preveze do beogradskog aerodroma.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

U dokumentaciji je kao primalac pomenutog tovara lekova naznačena kompanija “Air Serbia”, posredstvom koje je on navodno trebalo da bude upućen u Beč, a krajnji korisnik navedena je firma iz Banja Luke.

Carinici na graničnom prelazu Preševo su nakon pregleda uočili mnogobrojna neslaganja, iako je tovar imao dokumentaciju sa garancijom izdatom u Makedoniji i navedenom vrednošću od svega 7.000 evra.

Službenici su u kamionu otkrili niz raznih nepravilnosti, pa je tako za neke lekove utvrđeno da ih ima više nego što je prijavljeno, dok je bilo i nekih koji uopšte nisu bili prijavljeni, a otkriveni su u tovaru.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

Najviše je bilo lekova za potenciju “Kamagra 100”, 40.000 tabli prijavljeno, a u tovaru se nalazila šest puta veća količina. Pronađeno je ukupno 253.800 tabli, što znači da je otkriven višak od čak 213.800 tabli od po 4 tablete. Procenjena vrednost te količine je gotovo 850.000 evra.

Treba imati u vidu da se kod procene vrednosti robe uzima u obzir najpovoljnija cena koju je moguće naći na tržištu, pa bi vrednost ove zaplene bi mogla da se popne i na čitavih 1,5 miliona evra.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

U tovaru se nalazilo i 1.000 kutija leka “Cenforce 200” koji uopšte nije bio prijavljen, kao ni 500 kutija leka “Sildalis”, koji se takođe koriste kod problema sa potencijom. Vrednost samo ovog dela neprijavljenog tovara procenjena je na 130.000 evra.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

U Upravi carina Srbije pretpostavljaju da pomenuti tovar i nije trebalo da stigne u Beč, već da je ideja bila da se na putu ka svom krajnjem odredištu “izgubi” i završi na crnom tržištu u Srbiji.

Daljinac baner

(D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naki

    14. maj 2017 | 06:41

    Aha pogresili nego naisli na carinika koji nije hteo da zazmuri na pratece papire a ono to toliko kosta u indiji pa vi vidite koliko zaradjuju veletrgovine lekovima

  • Cika Velja

    14. maj 2017 | 17:51

    Ja mislio da je demencija bolest No.1 kod nas...kad vidi cuda...nije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA