U šta Srbi najviše veruju? Na kom je mestu crkva, a gde je vojska

Čak 57 odsto građana uzda se u vojsku, a 54 odsto u crkvu, i ove dve institucije su jedine kojima veruje više od polovine stanovnika Srbije

  • 13

U Srbiji se samo u vojsku i crkvu uzda više od polovine građana, dok najmanje veruje nevladinim organizacijama, sindikatima i narodnim poslanicima. Najveći skok poverenja od 2011. do danas ima Vlada Srbije.

Zajedno protiv terorizma: Srbi i američke Zelene beretke vežbali na Goču (VIDEO)

Srbi ubedljivo najviše veruju u vojsku i crkvu, a najmanje u nevladine organizacije, sindikate i Narodnu skupštinu , pokazalo je veliko istraživanje agencije "Dip dajv" urađeno u saradnji sa Geodetskim zavodom i pod pokroviteljstvom Svetske banke.

Čak 57 odsto građana uzda se u vojsku, a 54 odsto u crkvu, i ove dve institucije su jedine kojima veruje više od polovine stanovnika Srbije.

U IME OCA, SINA, AUDIJA I LEND ROVERA: Srpske vladike na Sabor SPC stigle u luksuznim automobilima (FOTO)

Sa druge strane, najveći skok poverenja ima Vlada Srbije, kojoj je 2011. verovalo samo osam odsto stanovništva, a danas je taj broj skočio na 35 odsto (pogledajte tabelu).

Printskrin: Facebook/U.S. Embassy Belgrade Printskrin: Facebook/U.S. Embassy Belgrade

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je za Informer da narod u Srbiji napokon ima veliko poverenje u svoju vojsku jer se ona modernizovala, a nema više ni velikih afera kao nekada.

- Poslednjih pet godina Vojska Srbije je značajno povratila svoj ugled. Drastično je povećan broj vežbi, naši vojnici učestvuju u brojnim mirovnim misijama širom sveta, gostujemo na raznoraznim vojnim paradama, a organizujemo ih i u sopstvenoj zemlji. Uz to smo kupili novo naoružanje, a mnogo toga smo i proizveli, poput "lazara", "miloša", "nore", "bumbara" i "šumadije".

Izuzetno je velika stvar i to što u Vojsci više nema afera kao nekada, pa i u medijima čitate uglavnom lepe stvari. Kada sve ovo uzmete u obzir, jasno vam je zbog čega se narod u Srbiji oseća bezbednije i spokojnije i zašto veruje svojoj vojsci - objasnio nam je Radulović i dodao da je vraćanju poverenja u vojsku u velikoj meri "kumovala" i čuvena serija "Vojna akademija", koja je postala pravi hit.

Sa druge strane, verski analitičar Draško Đenović rekao je za naš list da je poverenje naroda u crkvu značajno poraslo jer je patrijarh Irinej odlučio da se obračuna sa svim lošim stvarima i aferama unutar nje.

Foto: MarkoTodorović Foto: MarkoTodorović

- U poslednjih pet godina crkva se uhvatila ukoštac sa aferama, poput one sa vladikom Kačavendom, što je sigurno naišlo na izuzetno pozitivnu reakciju kod naroda. Još da Pahomiju nije zastario slučaj i da je rešeno pitanje Filareta, siguran sam da bi crkva bila ubedljivo prva na ovoj listi.

Zahvalnost za to dugujemo patrijarhu Irineju, koji je još pre nekoliko godina čvrsto odlučio da se obračuna sa svim lošim stvarima unutar crkve. Patrijarh Pavle to nije mogao, jer je bio predobar, živi svetac, i nije mogao ni da zamisli šta sve episkopi i vladike rade iza njegovih leđa. Ako želimo da narod u potpunosti veruje u crkvu, neophodno je da u narednim godinama definitivno izbacimo sav kukolj iz nje - jasan je Đenović.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

Čuveni sociolog Dragan Koković smatra da su sindikati i nevladine organizacije izgubili poverenje naroda jer samo gledaju svoje interese i ličnu korist.

Nije čudo što se sindikatima i NVO ne veruje. Prvi su se otuđili od radnika, a drugima je bitan samo novac.

- Poverenje naroda u vojsku i crkvu u Srbiji je tradicionalno jer se ove dve institucije smatraju nacionalnim interesom. Iskreno, začudilo me je što je u procentima poverenje u institucije ovoliko skočilo u odnosu na period od pre šest godina, ali je svakako pozitivna stvar. Što se tiče samog dna liste, sindikati su se otuđili od radnika i počeli da gledaju samo svoje interese i zaradu, pa im samim tim ljudi više ne veruju.

Sličan je slučaj i sa nevladinim organizacijama koje iz dana u dan pokazuju da ovde nisu zbog nekih pozitivnih stvari i dobrih projekata već zbog novca i nekih trećih stvari - zagonetan je ostao Koković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xdfb

    16. maj 2017 | 11:25

    jel mi to verujemo u crkvu ciji vozni park vredi stotine hiljada evra? sta li sam ja propustio u zivotu?

  • Brale

    16. maj 2017 | 11:22

    Verujem u ljubav Za nju dajem sve...

  • Toni

    16. maj 2017 | 12:28

    Popovi voze automobile u vrednosti trosobnih stanova. Zive u sobama od zlata. Ponasaju se bahato kao mafijasi 90-tih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA