8

Porodice ubijenih srpskih žetelaca kod Lipljana: Danas smo ih ponovo sahranili (FOTO)

Slavica Popović, kojoj su ubijeni brat, otac i stric, kaže da je niko nije obavestio o odluci Specijalnog kosovskog tužilaštva i da je na vestima saznala informaciju da je obustavljena istraga

Kosovo, odsećanje na zločin u Starom Grackom
Foto: Telegraf

Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota, ovako su neki od članova porodica ubijenih Srba prokomentarisali odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

SRAMOTA – NIKO NIJE KRIV! Priština obustavila istragu za streljanje 14 Srba u Starom Grackom

Slavica Popović rekla je novinarima da je niko nije obavestio o odluci Specijalnog kosovskog tužilaštva i da je na vestima saznala informaciju da je obustavljena istraga protiv osumnjičenih za ubistvo Srba.

Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje – sin (17) masakriran, muž i dva devera – rekla je Popovićeva kojoj su u Starom Grackom 1999. godine ubijeni brat, otac i stric.

– Ne znam kako su mogli da donesu takvu odluku bez porodice. Trebali su da nas pozovu i rešimo ovaj problem. A ne ovako da rade, stvarno ne znam šta se ovo dešava, ovo je za ceo svet bruka i sramota – rekla je ona.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Upitana da kaže da li su je do sada obaveštavali o toku istrage, Popovićeva je odrično odgovorila.

– Ne. Do 2008. godine jeste svakih šest meseci, išla sam kao na ispitivanje međutim oni su mene ispitivali da li sam čula ko ih je ubio. Oni sve znaju i sve imaju na listi, samo da pokrenu istragu i da ih uhapse. Šta je ovo ne znam, gde će im duša da ovako urade porodicama, šta da rade i čemu da se nadaju prodice kidnapovanih i ostale porodice. Gde smo mi Srbi u tome, ima li pravde da se reši ovo, kao što se u normalnim zemljama rešavaju ovakvi zločini – kazala je Slavica Popović.

Medunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janičijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Porodice, Staro Gracko, Ubistvo, Žeteoci
Popularni komentari
 • M
  Milka

  Sramota i tuga…kajvi smo mi narod i nikakvo cudo sta nam se desava…a siptari nase zatvaraju ubijaju siluju vade organe …mi nikad necemo biti u odlukama slozni i odlucni….

 • N
  Nani

  Počinioce nije stigla ovozemaljska kazna, ali ih čeka ona druga, gora, i sigurna, nebeska.

 • N
  Nista licno

  Ne tugujte, neko do od gore vidi sve, vratice im se svima.

foto dana

video dana