83

Mađarski učenici ustaju protiv Višeg suda u Novom Sadu: Odbačen im zahtev da polažu prijemni na maternjem

- Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava - pitaju se učenici

Prijemni ispit za ITS
Foto: Telegraf

Savez mađarskih učenika Vojvodine najavio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da im se na Univerzitetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

Maturantski ples na Kosovu: Ovako su igrala srpska deca u gradu na Ibru (FOTO)

Od septembra novi smerovi, i to nije sve! Ovo su sve novine za buduće srednjoškolce

U saopštenju koje je potpisao predsednik Saveza, Atila Šoti, navodi se da su studenti “zaprepašćeni tom odlukom”, te da već mesec dana čekaju obrazloženje odluke koja “nije u skladu sa zakonom”.

– Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava, zašto je upitna nadležnost Pokrajine, zašto nije saslušan svedok kojeg smo predložili, zašto nema ni pisanog ni usmenog obrazloženja već mesec dana – pitaju u Savezu.

Foto: Tanjug/ Dušan Mitić

Foto: Tanjug/ Dušan Mitić

Kako navode, pitanja koja su postavili, Sud je u potpunosti ignorisao, što je primoralo Savez da o “skandaloznoj odluci” informiše javnost.

Šoti je najavio drugostepeni postupak i izrazio nadu i poverenje u pravosudni sistem Srbije.

Savez mađarskih učenika je decembra 2015. podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine Vojvodine od 8.aprila 2015. o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni i zakoni Srbije i međunarodne norme.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Mađari, mađarski jezik, Novi Sad, Prijemni, sud, učenici, Viši sud, Žalba
Popularni komentari
 • C
  Cao cao

  Pa naravno…sto mi u austriji ne polazemo na srpskom…napadaju sa svih strana!

 • Н
  Н. С

  Хиљаду зашто?. Па зато што таквим понашањем игноришете државу у којој живите. Где ви то говорите искључиво свој језик.?. И у којој то држави на свету, се полаже на матерњем језику?. Изволите полагати на службеном језику државе у којој живите. Претерасте. Сваког поштујем, али ово нема смисла. Значи ви ћете тумачити Закон само онима који говоре ваш језик, а друге ћете одбити? Како се то зове?

 • P
  Prava Madjara

  Se u Srbiji maksimalno postuju.Tako da ne razumem,verovatno im nije dosta ili bi veeca prava.Vidite da bi ste bili punopravan drzavljanin u smislui clan ovog drustva ako ovde zelite da zivite i stvarate i polazete isopite na nekoj visoko skolskoj ustanovi.Onda je i logicno da te ispite polazete na zvanicnom drzavnom jeziku ove zemlje.Izvinite komsije Madjari ali ja vas uvek branim,ali u ovom slucaju ne mogu jer ovo nije u pitanju osnovna skola gde negujete i ucite sopstveni jezik nego institucija koja od vas pravi akademske gradjane ove zemlje i shodno time ima da polazete na zvanicnom drzavnom jeziku.Da ste Madjarskoj polagali bi na Madjaraskom jeziku da ste u Nemackoj polagali bi na Nemackom da ste u Americi polagali bi na Engleskom na zvanicnim jezicima tih zemalja sa izuzetkom za Kanadu tamo bi ste mogli da polazete na Francuskom i na Engleskom jer Kanada ima dva zvanicna i sluzbena jezika i to je izuzetak.Zao mi je ali zvanicni jezik Republike Srbije je Srpski jezik i molim vas da to postujete.Srbija nema dva jeziika i nije dvojezicna drzava i shodno time se na zvanicnom jeziku polazu ispiti na visokim skolskim institucijama.Molim vas da pazljivo procitate moj komentar pre nego sto ga pogresno izvucete iz konteksta.

foto dana

video dana