Ministar prosvete objasnio: Evo zašto je smenjen direktor Centra za promociju nauke posle skandala oko Darvina

Mladen Šarčević je rekao da lično nema problema ni s Nemanjom Đorđevićem, a "još manje s Darvinom", ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove

  • 3

Ministar prosvete nauke i tehnike Mladen Šarčević naveo je danas u pisanoj izjavi medijima o razlozima za smenu direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića a mu je još prošle godine rekao da je "lično nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac".

 

MINISTARSTVO PROSVETE: Nećemo se baviti peticijom o Darvinu

 

- Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom - naveo je Šarčević i dodao da je Ministarstvo dobilo brojne pritužbe mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru.

 

On je dodao i da lično nema problema ni s Nemanjom Đorđevićem, a "još manje s Darvinom", ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.

 

- Kada je reč o samom sadržaju njegovog stava, pisma, očigledno je da nije bio informisan ili nije želeo da bude informisan. Na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani delovi nastavnih planova i programa u delu koji se odnosi na izučavanje Darvinove teorije evolucije, jasno sam rekao NE - naveo je Šarčević.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Đorđević je u odgovoru Šarčeviću naveo da nijedan od argumenata koje je ministar naveo nije deo zvaničnog obrazloženja za njegovu smenu za koju su predstavnici Ministarstva juče glasali i dodao da je povod za njegovu smenu "odbrana Darvina".

 

- Ministartsvo nijednom pre objavljivanja pisma u "Politici" nije Centru ili meni lično uputilo bilo kakvu kritiku rada Centra. Nikada nije stigao nijedan prigovor. Naprotiv, ministar je neprekidno podržavao inicijative Centra sve dok se nije otvorilo pitanje Darvinove teorije - naveo je Đorđević.

 

On je dodao i da je Šarčević izneo "niz neistina na račun rada Centra".

 

- Ministarstvu su blagovremeno predati svi izveštaji o radu koji su uz to dostupni na sajtu Centra i nikada na njih nije stigao nijedan prigovor iz Ministarstva ovog tipa - naveo je Đorđević.

 

On je dodao i da je Sekretarijat ministarstva tražio sistematizaciju radnih mesta u Centru za promociju nauke 15. decembra 2016. godine u 15.12, a da je on poslao odgovor i sam dokument u roku kraćem od jednog radnog dana.

 

U odgovoru ministru, Đorđević je naveo i da je Centar za promociju nauke otvaranjem 12 naučnih klubova pokušao da proširi krug saradnika i ojača dostupnosti naučnopopularnih sadržaja.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    20. maj 2017 | 13:29

    Zbog povredjene sujete , " gazdama " treba samo titrati ...........

  • Laci

    20. maj 2017 | 12:21

    Ko iznese licni stav propadne odma. Mora se razmisjati ko vodja I tacka.

  • Vespa-zijan

    20. maj 2017 | 22:52

    I vi ste protiv Darvina, necete da objavite moj komentar. Evolucija jos traje. Videli ste novu knjigu izdanu od strane SRS-a, na naslovnoj strani se vidi da evolucija nije okoncala proces.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA