≫ 

Amerika i Saudijska Arabija dogovorile prodaju oružja vrednu 110 milijardi dolara: Atmosfera se zahuktava

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima pre dolaska Trampa na vlast

  • 7

Bela kuća je saopštila da je prvog dana posete predsednika SAD Donalda Trampa Saudijskoj Arabiji dogovorena prodaja američkog oružja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona.

FOTOGRAFIJA DANA: Kralj Saudijske Arabije odlikovao Donalda Trampa (FOTO)

- Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji - naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska "mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija".

AP je juče u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbednosti.

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima pre dolaska Trampa na vlast.

AP je naveo da je Trampova administracija juče informisala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

Stejt department je naveo da će municija poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu gde je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. maj 2017 | 17:03

    SAUDIJCI I AMERI SU BRACA PO NAFTI,ORUZJU I DOLARIMA!!! AMERI SU IM I 2 KULE U NJUJORKU OPROSTILI I PREBACILI KRIVICU NA SADAMA!!! TU JE TOLIKA LOVA U PITANJU DA KADA BI SAUDIJCI POVUKLI PARE IZ AMERIKE -AMERI BI BILI BANKROT!!! NEVIDJENA LJUBAV ZA DOLARE!!

  • Kinezofil

    20. maj 2017 | 17:27

    Saudijska kuca kontrolise Americke politicare.Ameri su im DALI za dolare da im sruse kule..Saudijci su glavni ginansijeri Americkih avantura.Kakve budale spiskavaju 100 milijardi.

  • Ginekolog

    20. maj 2017 | 17:02

    I kad isisovci dobijaju to oruzije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA