Povećane kazne optuženima za ubistvo Pukanića

Trojici optuženih za ubistvo novinara i suvlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" i njegovog saradnika povećane zatvorske kazne za ukupno 15 godina

  • 0

Trojici optuženih za ubistvo suvlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića povećane su kazne na ukupno 15 godina.

Vrhovni sud doneo je drugostepenu presudu za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, kojom je trojici optuženih povećao kazne.

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću kazna je povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina zatvora.

Vrhovni sud je kazne povećao trojici optuženih jer je delimično prihvatio žalbu Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminal, dok je odbranama optuženih žalbe kompletno odbio.

Ostalim optuženima, Luki Mataniću i Amiru Mafaljaniju, potvrđena je prvostepena presuda kojom su obojica osuđena na po 16 godina zatvora, dok je Željku Milovanoviću, kome se sudi u Beogradu za isti zločin, potvrdjena 40-godišnja zatvorska kazna. 

Portparol Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je da je drugostepena presuda, napisana na 59 stranica, danas otpremljena zagrebačkom županijskom sudu na kome su nakon desetomesečnog suđenja 3. novembra 2010. objavljene nepravosnažne presude, kojima su šestorica optuženika osudjena ukupno na 150 godina zatvora.

Branioci trojice kojima je povećana kazna najavili su nove žalbe na koje imaju pravo jer su njihovi klijenti osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne. 

Na suđenju u Zagrebu, koje se održavalo pod jakim obezbeđenjem nisu otkriveni motiv ubistva ni krajnji naručilac.

Podsetimo, ubistvo se dogodilo 23.oktobra 2008. godine u centru Zagreba.

Brutalno ubistvo Pukanića i Franjića podmetanjem eksploziva na parkingu redakcije "Nacionala" šokiralo je hrvatsku javnost. Zločince je okupio Robert Matanić. Zbog pomaganja, osuđeni su njegov rođak Luka Matanić i prijatelj Amir Mafaljani. 

Bojan Gudurić osuđen je zato što je u slučaju da otkaže eksploziv trebalo snajperom da puca na Pukanića. Đurović je optužen da je bio veza izmedju ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio 1,5 miliona evra.

Uz Milovanovića, koji je bio direktni počinilac ubistva, za isti zločin u Beogradu se sudi Jociću i Milenku Kuzmanoviću. Većina od onih koji su kasnije optuženi u Zagrebu uhapšena je sedam dana nakon ubistva, dok je je Gudurić uhapšen na području BiH i izručen Hrvatskoj, a Milovanović u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA