Sasvim sam, ovaj Španac se popeo na Mont Everest za najbrže zabeleženo vreme (FOTO) (VIDEO)

U međuvremenu, nekoliko drugih planinara, uključujući dvojicu šerpasa, tvrdi da je uspelo da se popne za manje od pola vremena Španca

  • 2

Kilijan Jornet, španski alpinista postavio je novi rekord za osvajanje Everesta, pošto je stigao na vrh najviše planine na svetu za samo 26 sati. On je to učinio bez pomoći fiksiranih kanapa ili kiseonika u boci.

Kakav par: Peli se na Mont Everest tri nedelje, da bi na visini od 5.180 metara izgovorili DA (FOTO)

Jornet, koji je prvi pokušaj imao u septembru prošle godine, stigao je na vrh planine, na 8.848 metara, sa severne strane, prateći ustaljenu trasu. Uspon je deo njegovog  projekta "Summits of my Life" i navodi se da je najbrži poznati uspon na ovu planinu. Kako navodi Rojters, većini planinara treba dve do tri nedelje da se popnu na Mont Everest. Manje od 200 planinara uspelo je da se popne bez pomoći kiseonika.

U međuvremenu, nekoliko drugih planinara, uključujući dvojicu šerpasa, tvrdi da je uspelo da se popne za manje od pola vremena Španca, ali ti rekordi ostaju nezvanični i pod znakom pitanja.

- Verujemo da je Kilijan postigao novo najbrže vreme - rekla je Laura Front, portparolka alpiniste. - Popeo se na Everest bez pomoći kiseonika i fiksirane užadi u jednom "dahu" za 26 sati.

Jornet je ranije postavio brzinske rekorde na Mon Blan, Materhorn, Denali, Akonkagvu i Kilimandžaro.

- Penjanje na Everest bez fiksirane užadi nije nešto što se radi svaki dan. Video sam neverovatan zalazak sunca i stigao na vrh u ponoć - naveo je Jornet u izjavi. - Sve do 7.700 metara osećao sam se odlično i napredak je bio kao što sam planirao, ali onda me "pokosio" stomačni virus, a tada sam morao da usporim.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шах мат

    24. maj 2017 | 20:08

    Шерпаси се редовно пењу тамо, без канапа и босоноги, па им нико не спомиње имена и не одаје признање :)

  • P.D.

    24. maj 2017 | 20:31

    Svaka čast kralju .Fanatik si ali si i prespreman.Ljudske granice su da se pomjeraju a vidi se da si ovisnik o adrenalinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA