≫ 

Gazda im pretio da će kopati njihove leševe po šumi ako pobegnu: Došli u Zagreb da rade za "humanitarno udruženje", usledio je pakao (VIDEO)

Iako se u početku činilo kako sve protiče u najboljem redu, uskoro je počelo izrabljivanje, a usledile su i pretnje i fizičko nasilje

  • 2

Emisija "Provjereno" sa Nove TV iz Hrvatske donosi priču o trgovini ljudima i robovlasništvu u 21. veku. Reporter Ivan Čorkalo na zagrebačkoj Glavnoj železničkoj stanici našao se usred velike policijske akcije istraživanja slučaja trgovine ljudima. Mladić i devojka iz BiH radili su za takozvano humanitarno udruženje "Ljubav, vera, nada" za koju su trebali da prodaju figurice u trgovačkim centrima i da prikupljaju donacije u humanitarne svrhe.

MODERNI ROBOVI: Na Jadranu rade za 500 evra, sedam dana u nedelji, po 16 sati!

Iako se u početku činilo kako sve protiče u najboljem redu, uskoro je počelo izrabljivanje, a usledile su i pretnje i fizičko nasilje. Terali su ih da stoje na nogama po 13 sati dnevno, s minimalnom pauzom od 15 minuta i minimalnom naknadom za jelo, a kada bi seli, usledilo bi maltretiranje. Smestili su ih u kuću bez struje i vode, a dnevno bi dobijali 20 kuna (330 dinara) za hranu i piće.

Zabranjena im je i bilo kakva komunikacija sa rodbinom i prijateljima u BiH. Donacije koje su prikupljali su umesto u humanitarne svrhe išle gazdi u džep, a osim u Zagrebu, prikupljali su ih u Virovitici, Kutini, Novoj Gradiški, Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku.

Na čelu udruženja za koju su radili formalno je bila žena, ali glavnu reč vodio je njen partner, prenosi "Provjereno".

- Ženu je na svakom koraku udarao pred nama, vršio pritisak ako mi ne skupimo dovoljno novca, govorio kako smo nesposobni glupi Bosanci, naravno, psovao nas na svakom koraku i govorio kako smo došli na njegovu odgovornost i da će raditi s nama šta hoće - priča radnik.

Osećali su se kao robovi, ali gazda je znao da im preti da će "im kopati leševe po šumi ako naprave neku glupost i krenu da beže", priča radnik za "Provjereno".

Uprkos pretnjama, upeli su o svemu da obaveste rodbinu i plan im je bio da angažuju bližnje koje imaju u Zagrebu i Sloveniji da dođu po njih. Upravo kada je njihov rođak iz Slovenije to i učinio, akciju je započela i policija koja je njega i njegovu devojku odvela na sigurnu, zaštićenu lokaciju. Nakon toga, formalna voditeljka udruženja "Ljubav, vera, nada" je uhapšena – određen joj je mesec dana istražnog zatvora, a istog popodneva njen partner dao se u beg.

Razgovor o svemu što su trpeli radnici i ekskluzivne snimke policijske akcije večeras donosi "Provjereno".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Nova TV)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA