TERORIZAM U BUGARSKOJ: Bombaš samoubica pobio osmoro ljudi

Broj žrtava u napadu na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj povećan je na osam, a kamere aerodroma zabeležile su napadača

  • 0

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je jutros da je broj poginulih u napadu na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj porastao na osam, a bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov potvrdio da je bombaš samoubica odgovoran za napad.

U saopštenju se navodi da je jedan od 32 povređenih podlegao povredama, čime je porastao broj žrtava na osam - šest Izraelaca, Bugarin i bombaš samoubica, prenela je agencija AP.

Turisti su sinoć upravo stigli sa čarter let iz Izraela u bugarsku crnomorksu luku Burgas i nalazili su se u autobusu na aerodromskom parkiralištu, kada je odjeknula eksplozija koja je razorila dvospratni putnički autobus. Kamere aerodroma zabeležile su samoubicu svega nekoliko minuta pre smrtonosne eksplozije.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetanov potvrdio je danas da je bombaš samoubica izvršio napad u kome je poginulo osmoro ljudi.

- Utvrdili smo ko je osoba koja je bila bombaš samoubica i koja stoji iza napada. Ta osoba je imala lažna vozačku dozvolu izdatu u Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Cvetanov novinarima na aerodromu u Burgasu, prenela je agencija Rojters.

Izraelski zvaničnici su ranije upozoravali da je Bugarska, kao popularna destinacija za odmor izraelskih turista, potencijalna meta za napade islamističkih ekstremista, koji bi mogli da se infiltriraju preko Turske.

Nekoliko sati posle napada izraelski premijer Bendžamin Netanijahu rekao je da Teheran stoji iza napada i zapretio da će "Izrael snažno reagovati protiv iranskog terorizma ".

Eksplozija u Bugarskoj se dogodila na 18-tu godišnjicu od bombaškog napada na sedište glavne argentinske jevrejske organizacije 1994. kada je ubijeno 85 ljudi. 

Iza tog napada stajala je radikalna šiitska proiranska paravojna organizacija Hezbolah, podseća Rojters.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odmah posle nesreće je izjavio da je ovaj napad verovatno izvela neka grupa uz podršku "ili Irana ili druge radikalne muslimanske grupe", navodeći da je najverovatnije reč o Hezbolahu ili Hamasu.

Hezbolah je odmah odbacio odgovornost za napad, istakavši da su te optužbe "smešne" i da ta grupa "ne vodi rat protiv turista", javili su bugarski mediji.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA