Gojković: Skupština će podržati dualno obrazovanje

Ona je istakla da da Srbija prepoznaje važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, jer su, kaže, oni pre svega pokretači razvoja

  • 2

Skupština Srbije će podržati napore vlade i nadležnih ministarstava po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja kroz stvaranje zakonodavnog okvira, ali i podsticanja privrede da se uključi u ovaj proces, izjavila je sinoć predsednica parlamenta Maja Gojković.

Ministarstvo odlučno: Đaci će raditi i zarađivati novac, i to niko neće moći da zloupotrebi!

– Uvođenje dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem je važan preduslov daljeg razvoja Srbije i smanjenja nezaposlenosti, pre svega mlade populacije, kroz bolje usklađivanje obvazovanja i tržišta rada – rekla je Gojkovićeva na svečanoj akademiji povodom početka projeka Karavan "Duh mladosti" na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Ona je istakla da da Srbija prepoznaje važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, jer su, kaže, oni pre svega pokretači razvoja.

Kaže da je projekat "Duh mladosti" značajan u promovisanju dualnog obrazovanja i upoznavanja učenika i roditelja sa značajem takvog oblika učenja.

Važno je da nastavimo da ulažemo u mlade i uspostavimo partnerski odnos vas i države, ali i podstaknemo vaše povezivanje kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou – poručila je ona i podsetila da je parlament danas ratifikovao sporazum kojim je osnovana Kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana.

– Verujem da će se povim činom stvoriti uslovi da mladi Zapadnog Balkana doprinose razvoju čitavog regiona – dodala je Gojkovićeva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je uverena da budućnost Srbije može biti bolja samo ako je zasnovana na znanju, navodeći da svaka država koja teži razvoju i napretku mora da prepozna i uvaži potencijale mladih, a od posebnog značaja je, kaže, uključivanje mladih u razvoj politika koje se odnose na tu populaciju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da se očekuje usvajanje sedam prosvetnih zakona među kojima i zakon o dualnom obvrazovanju.

– Javne rasprave su pri kraju, imaćemo priliku da uđemo u dualni sistem obrazovanja sa jasnim zakonskim okvirom –  rekao je Šarčević na svečanosti, navodeći da je želja poslodavaca u Srbiji da imaju stručnu, a ne jeftinu radnu snagu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji počinje da se traži visok nivo obrazovanja, a dualno obrazovanje treba da doprinese da se to ostvari.

On je dodao da će deca od 11-te godine imati priliku da kroz nastavu uče o preduzetništvu, a cilj je da se polako menja svest. Dodao je i da se nije odustalo od strategije obrazovanja do 2020. godine, a naveo je da se gledaju i primenjuju kvalitetna iskustva drugih država.

– Želimo da imamo zaposlenu omladinu da što manje razmisljaju o odlasku u inostranstvo, osim turistički i na usavršavanju – rekao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Govoreći o tehnološkim parkovima naglasio je da se do kraja 2018. priprema u Novom Sadu blizu 30.000 kvadrata, a da se i u Nišu priprema novi prostor.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da Beograd vodi računa o mladima, ističući da nije reč o floskuli jer postoje konkretna dela koja to dokazuju.

– Sprovodimo beogradsku praksu već sedam godina i oko 1.600 studenata je prošlo kroz našu praksu, to su studenti koji provode određeno vreme u našim preduzećima. Prošle godine ih je bilo 178, a trudićemo se da taj broj povećamo – rekao je Vesić.

Vesić kaže i da je Beograd prvi put opredelio novac za najbolje strart-ap ideje, a podsetio je i da je osnovan Fond za mlade talente.

– Važno je da se pomognu nove ideje, da se omogući zapošljavanje i da svakodnevno imamo veći broj radnih mesta. Vaš uspeh će najviše zavisti od vas samih – poručio je Vesić mladima koje je pozvao da veruju u svoj rad i talenat i da iskoriste šansu koja im se pruža.

Kao dobar primer, naveo je radnika Gradske čistocće Arslana Bajramovskog, koji je preko 20 godina radio kao čistač ulica, završio fakultet, upisao master i namerava da uradi i doktorat.

– To je dokaz da čovek može da radi i da uči dok je živ. Zato je najvažnije da naučite da čitavog života treba da radite na sebi i pokušate da iskoristite šansu i verujete u sebe – rekao je Vesić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    30. maj 2017 | 09:36

    Pa to vec imamo Pinkove zvezde i pinkove zvezdice.Nema gubljenja vremena

  • mama

    30. maj 2017 | 10:20

    Vise prakse manje teorije jel to? Tako je na zapadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA