≫ 

Makron pred Putinom uradio ono na šta se drugi nisu usudili: Optužio Ruse za laži i pokrenuo burne reakcije u Kremlju (FOTO) (VIDEO)

Treba podsetiti da je Makronov izborni štab optužio Rusiju da stoji iza hakerskih napada i curenja imejlova iz Makronovog štaba čiji je cilj bio da se utiče na rezultat izbora

  • 9

Predsednik Francuske Emanuel Makron uradio je nešto što se nije usudio da uradi nijedan svetski lider. Naime, on je stojeći pored ruskog predsednika Vladimira Putina kritikovao ruske medije.

Putin stigao u Versaj: Makron ga dočekao kod zlatne kapije kao cara (FOTO)

Odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon susreta sa ruskim predsednikom u ponedeljak, da prokomentariše svoju odluku da u predizbornoj kampanji zabrani pristup Raša tudeju i Sputnjiku, Makron je rekao da su ta dva medija vršila veliku propagandu protiv njega.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Raša tudej i Sputnjik su bili uticajni mediji koji su u nekoliko navrata izneli ozbiljne neistine o meni i mojoj kampanji. Zato nisu bili pozvani u moj izborni štab. Dakle, govorićemo otvoreno, ali Raša tudej i Sputnjik se nisu ponašali kao organi medija i novinari, već kao agenti uticaja i propagande, i to kao lažljive propagande, ni manje ni više. Nikad to neću tolerisati - izjavio je novi francuski predsednik, dok je na svega nekoliko centimetara od njega stajao Putin, preneo je Index.hr.

Treba podsetiti da je Makronov izborni štab optužio Rusiju da stoji iza hakerskih napada i curenja imejlova iz Makronovog štaba čiji je cilj bio da se utiče na rezultat izbora, a sve po uzoru na aferu uplitanja Rusije u američke izbore prošle godine, na kojima je pobedio Donald Tramp.

Francuski mediji su i ranije konstatovali da su ruski mediji izveštavali o Makronu na prilično negativan način, koji se ponekad graničio sa klevetom.

Kako je tada izvestio Dejli bist, moguće je da je ta hakersko-propagandna akcija bila neuspešna jer je Makronov štab to predvideo pa je namerno dao hakerima pristup lažnim dokumentima.

Putin se u nadi da će sa Zapadom izgladiti odnose, koji su veoma zategnuti u poslednjih nekoliko meseci, uzdržao od sukoba odlučivši da ne reaguje na optužbe Makrona i istakao da Rusija i Francuska treba bliže da sarađuju, snažno odbacujući optužbe o mešanju tokom kampanje za izbore za predsednika Francuke, navela je američka novinska agencija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Za njega je sve to kako kaže "nepostojeća tema" o kojoj nema šta da diskutuje. On je rekao i da uopšte s Makronom o tome nije razgovarao.

Međutim, kako su za Politiko naveli Makronovi pomoćnici, o tome jeste bilo razgovora između dva lidera.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da su optužbe francuskog predsednika Emanuela Makrona o lažnoj propagandi ruskih medija Sputnjika i televizije RT u skladu sa aktuelnom antiruskom kampanjom te da ne postoji nijedan dokaz koji potkrepljuje te tvrdnje.

- Verujem da su ti navodi rezultat antiruske kampanje koju je pokrenula Obamina administracija, a koju su prihvatile brojne zapadne zemlje. Naše zapadne kolege još ne mogu da prevaziđu ovu inerciju - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nigerijskim zvaničnikom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Lavrov smatra da nema nijednog dokaza za takve optužbe.

- Bilo da je reč o priči o hakerima ili o glasinama o nekim zakulisnim igrama sa ciljem mešanja u izbore u skoro svim zapadnim zemljama, nema nijednog dokaza, i nijedno ime nije predočeno - naveo je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, kad se pojave imena ili dokazi Rusija će dati konkretniji odgovor, prenosi Tas s.

- Ali mi nemamo nikakve veze sa većinom tih optužbi - zaključio je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Moskva nije saglasna sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa ruskim medijskim kućama "Sputnjik" i "Raša tudej".

- Mi se ne slažemo sa ovom ocenom - izjavio je Peskov za Sputnjik.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    30. maj 2017 | 16:22

    Kakav bolestan cinizam.kaze Ruski mediji su se negativno izjasnjavali i pisali o njemu a zapadni pozitivno pisu o Putinu evo vec godinama da je opasniji za svet od islamista da je gori za svet od Hitlera pretnja za celo covecanastvo i jos niz gadosti.Za njihovu boljku nema leka

  • Iskreno

    30. maj 2017 | 16:41

    Koliko sam ja razumeo on je optužio dve novinske agencije a ne kremlj i putina, očigledno toliko hrabrosti nema! Jajara što bi rekli Beogradjani.

  • Gaga

    30. maj 2017 | 16:04

    Makaron,ja mu tako tepam, je produzena ruka Amerike i Nemacke.On je bio tako" hrabar" i rekao Putinu sto niko drugi nesme da kaze ,vau.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA