≫ 

Ako još niste zamenili zimske gume, sada je poslednji voz, inače spremite 200 evra!

Zadržavanje zimskih guma u toplim letnim mjesecima bukvalno znači "kockanje sa životom"

  • 5
Vulkanizerski servis, Zimske gume Foto: Marko Todorović

Jedno od osnovnih pravila bezbednosti u saobraćaju, ali i sigurnu i udobnu vožnju jeste i pravilan izbor "obuće" za automobile, tj dobri i kvalitetni pneumatici. I dok na prvi pogled ne bi trebalo da bude dileme oko zamene guma - od 1. aprila do 1. novembra voze se letnje, u drugom periodu godine zimske, i dalje veliki broj vozača ne poštuje ova pravila.

Šta sve prestaje i počinje da važi od 1. aprila: NIJE ŠALA

Ako ćete danas voziti auto, dobro proverite svoje gume: Policija kažnjava ako ih niste zamenili

Ako vaše gume ne ostavljaju ovaj trag, policija će da vas kazni! Dobro proverite ŠARE (FOTO)

Zimske gume najbolji efekat tokom vožnje daju na temperaturama od sedam stepeni Celizujsa ka nižim. Na visokim temperaturama ove gume se više troše, ali i postaju kruće, pa ne prianjaju dovoljno dobro i nisu preterano bezbedne za vozače.

Zadržavanje zimskih guma u toplim letnim mjesecima bukvalno znači "kockanje sa životom":

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Slabije prianjanje

- Viša potrošnja goriva

- Duži kočioni put

- Slaba otpornost na akvaplaning

- Brže trošenje

Veliki broj vozača koji ne menja gume pravda svoj potez nedostatkom finansijskih sredstava, ali ukoliko ste sa tim pneumaticima manje bezbedni u saobraćaju, priznaćete, to već nema cenu.

Korišćenje zimskih guma tokom letnjeg perioda može nosi slične probleme kao i korišćenje letnjih guma u zimskim uslovima, s tim da su u ovom slučaju opasnosti manje, ali ipak prisutne. Za te opasnosti saznamo obično kada je već kasno.

U letnjem periodu usled visokih temperatura zimska guma ubrzano se troši, što joj skraćuje životni vek i učinkovitost u uslovima za šta je predviđena. Takođe, u letnjim uslovima automobil sa zimskim gumama nema potrebnu stabilnost pri kočenju, a ima lošiju preciznost prilikom naglih izmena pravca. Sve to u datom momentu može biti fatalno sa nesagledivim posledicama.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Iako korišćenje zimskih guma u letnim uslovima nema opasnost kao što imaju letne gume u zimskim uslovima, opasnost je ipak prisutna.

Zimske gume (nove) imaju uobičajenu dubinu šare od 8 milimetara i gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od letnjih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode sa strane i iza gume.

Zimske gume imaju oznaku M+S i pahuljicu sa strane. Ovi pneumatici imaju do četiri puta bolji kontakt sa snežnom i ledenom podlogom od letnje gume.

Zbog smese od koje su izrađene zimske gume, one su osetno mekše od letnjih, a na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube elastičnost odnosno postaju prekrute i zbog toga ne zadovoljavaju potrebna svojstva prijanjanja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poseban hemijski sastav zimske gume čini elastičnim i na niskim temperaturama, a kombinacija sa odgovarajućim dubljim profilom čini gumu zaista potpuno sigurnom za zimsku vožnju.

Letnja guma je najučinkovitija na temperaturi asfalta iznad 25 stepeni, dok se na niskim temperaturama "plastificira" pa nema dobra svojstva potrebna za sigurnu vožnju.

Najveća prednost zimske gume je bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snegu, ledu i niskim temperaturama dok su letnje napravljene za iznenadne kiše, više temperature, veće brzine i slično.

Potrošena guma gubi svoja svojstva na više područja, i zato se ne sme koristiti. Zato, ako želite da sačuvate zimske gume za narednzu sezonu, ali i oko 200 evra u džepu - jer je otprilike toliko potrebno za četiri nova pneumatika, zamenite ih što pre.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. jun 2017 | 09:46

    Ajde bre samo udarate narod po dzepu. U evropi nema nigde takvih pravila i kazni,bitna je dubina sare.Iz iskustva pisem,zivim u Svedskoj.

  • bg

    5. jun 2017 | 14:24

    Koji ste vi slepci. Koja je ovo drzava??? Ajde da razumem zimske moraju ali bre zasto sad letnje da kaznjavate ljude???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA