U Hrvatskoj danas lokalni izbori: Do 11.30 časova izašlo 14,81 odsto birača (FOTO)

Najneizvesnija borba je za gradonačelnika Zagreba, gde snage odmeravaju aktuelni gradonačelnik Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš

  • 0

U Hrvatskoj su u 7.00 otvorena birališta za drugi krug lokalnih izbora u kojem građani biraju lokalnu izvršnu vlast.

Građani na ovim izborima biraju župane u devet okruga, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 opštine.

Pravo glasa u tim jediniciama ima oko 2,8 miliona birača. U drugom krugu izbora biraju se i gradonačelnici četiri najveća grada - Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, jer nijedan od kandidata u prvom krugu pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova.

Do 11.30 časova na lokalne izbore izašlo je 14,81 posto birača, objavio je Državni štab. U prvom krugu izbora do 11.30 sati u celoj Hrvatskoj na izbore je izašlo 15,98 posto birača.

U gradu Zagrebu na izbore je izašlo 15,62 posto građana, što je više u odnosu na prvi krug u kom je do 11.30 sati izašlo 15,40 posto građana.

Najneizvesnija borba je za gradonačelnika Zagreba, gde snage odmeravaju aktuelni gradonačelnik Milan Bandić, pobednik prvog kruga izbora, i kandidatkinja Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke, Anka Mrak Taritaš (HNS).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prvi put nakon dužeg vremena zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije glasao odmah nakon otvaranja biračkih mesta, pošto je sa suprugom Vesnom na glasačko mesto došao 15 minuta kasnije.

- Lepo je vreme, očekivano. Jedina anketa koja vredi je ova, 4. juna - izjavio je kratko Bandić. Njemu bi ovo bio čak šesti mandat.

Birališta su otvorena do 19 časova, a prvi nezvanični rezultati Državne izbore komisije očekuju se već od 20 časova.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA