Zagreb dobio starog gradonačelnika: Bandić ostaje na čelu hrvatske prestonice, evo kako je u ostalim mestima

Pravo glasa u tim jediniciama imalo je oko 2,8 miliona birača

  • 1

Milan Bandić ostaće gradonačelnik Zagreba i pored brojnih kontroverzi koje su pratile njegovo vođenje hrvatske prestonice. On je tesno pobedio Anku Mrak Taritaš, osvojivši 51,83 odsto glasova, pokazuju prvi nezvanični rezultati.

U Hrvatskoj danas lokalni izbori: Do 11.30 časova izašlo 14,81 odsto birača (FOTO)

Hrvatska Državna izborna komisija (DIP) objavila je ove nepotpune rezultate lokalnih izbora koji pokazuju tesnu borbu u trci za gradonačenike Zagreba i Splita i veoma malu prednost aktuelnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, dok u Splitu, prema tim podacima, vodi kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andro Opara.

Nakon 99,51 odsto obrađenih biračkih mesta Milan Bandić ima 51,83 odsto glasova, a Anka Mrak Taritaš 46,03 odsto.

Prva izlazna anketa agencije Ipsos Puls pokazale je slične rezultate, ali su i oni bili u okviru statičke greške od tri odsto, tako da se do kraja prebrojavanja glasova neće pouzdano znati ko će biti novi gradonačelnik Zagreba.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Slično je i u Splitu gde prema DIP-ovim rezultatima vodi kandidat HDZ Krstulović Opara s 46,15 odsto glasova. Njegov protivkandidat Željko Kerum, čiju predost je pokazala izlazna anketa Ipsos puls, po DIP ima 43,62 odsto glasova. Prebrojani su glasovi s 62,42 odsto biračkih mesta.

Kao i podaci izlazne ankete, i podaci Državne izborne komisije pokazuju veliku prednost dosadašnjih gradonačelnika Rijeke i Osijeka, Vojka Obersnela (SDP) i nezavisnog Ivana Vrkića, kojeg podržavaju stranke levog centra, u borbi za novi gradonačelnički mandat. Obersnel osvaja oko 56 odsto, a Vrkić oko 63 odsto.

Zanimljivo je i da će HDZ po svemu sudeći izgubiti gradonačelničko mesto u Kninu. Kandidat grupe građana Marko Jelić uverljivo vodi sa 62,75 odsto ispred Josipe Rimac (HDZ) koja ima 35,34 odsto glasova.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Na čelo Varaždina dolazi kandidat grupe birača Ivan Čehok sa, za sada, 68, 66 posto, Bjelovar će voditi u idućem mandatu kandidat HSLS-a i HŠ-a Dario Hrebak (64,25), Veliku Goricu Dražen Barišić (HDZ-HSLS-HSU) koji osvaja 61 posto.

Sisak će ponovno voditi Kristina Ikić Baniček iz SDP, Šibenik če voditi HDZ čiji je kandidat Željko Burić osvojio 68,69 posto, a Karlovac Damir Mandić (HDZ-HSLS) s 52,82.

Dubrovnik preuzima HDZ čiji kandidat Mate Franković, prema prvim neslužebnim podacima, osvojio 53,78 posto.

Građani su u drugom krugu lokalnih izbora birali župane, gradonačelnike i načelnike za osam županija i Grad Zagreb, 54 grada i 102 opštine.

Pravo glasa u tim jediniciama imalo je oko 2, 8 miliona birača.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA