Vučić u Astani: Ima zainteresovanih za Petrohemiju i saradnju u namenskoj industriji

Vučić u Kazahstanu boravi kao specijalni gost predsednika Nursultana Nazarbajeva na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", a ranije danas obišao je kompanije namenske industrije i razgovarao sa premijerom Bakitzanom Sagintajevim o saradnji u oblasti ekonomije, vojne industrije i tehnologije

  • 1

Jedna kazahstanska petrohemijska kompanija zainteresovana je za Petrohemiju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Astani, te istakao da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji.

Poslednji BRZI voz za Srbiju: Šta Merkelova nudi Vučiću

Vučić poklonio kopiju Miroslavljevog jevanđelja Kazahstanu (FOTO)

Vučić u Kazahstanu boravi kao specijalni gost predsednika Nursultana Nazarbajeva na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", a ranije danas obišao je kompanije namenske industrije i razgovarao sa premijerom Bakitzanom Sagintajevim o saradnji u oblasti ekonomije, vojne industrije i tehnologije.

Svi dosadašnji razgovori, i za sutra planiran sastanak sa predsednikom Kazahstana, usmereni su, istakao je Vučić, ka daljem poboljšanju ekonomske saradnje dve zemlje.

Foto: Pres sluzba Predsednistva Foto: Pres sluzba Predsednistva

On je, posle razgovora sa premijerom i predsednikom Senata parlamenta Kazahstana, u izjavi novinarima naveo da je sa sagovornicima razmotrio sve što je u prethodnih šest meseci ostvareno, podsećajući da su prve kazahstanske kompanije učestvovale u privatizaciji određenih srpskih preduzeća.

Ukazao je da je kazahstanska kompanija kupila preduzeće ZGLOB, koja se bavi održavanjem železničkih pruga.

- Petrohemijska kompanija iz Kazahstana zainteresovana je za Petrohemiju. To je veoma značajno za nas, pošto se mučimo sa hemijskim kompleksom. Jedino rešenje je da pronađemo one koji bi učestvovali u privatizaciji i preuzeli hemijski kompleks, a imaju izvore gasa i nafte koji su jeftiniji. Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti - objasnio je Vučić.

Foto: Pres sluzba Predsednistva Foto: Pres sluzba Predsednistva

On je kazao da danas Petrohemija ima 60 miliona evra na računu i da nema problema, sa ovakvom cenom nafte, ali bi jednog dana, kada skoči cena nafte, ponovo država morala da je izdržava, te je zbog toga važno da se u ovom trenutku rešava problem.

Kazao je da je posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji „Paramaunt“, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila „Arlan“ i „Baris“, a za drugu kompaniju, „Aselsan“, kazao je da je naprednija od Teleoptika i primer je onoga kako bi želeli da izgleda „Teleoptik“ i tamošnja proizvodnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređeja.

- Počeli smo da razgovaramo, a sutra ćemo nastaviti, o zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti. Oni su posetili Veliku Planu, videli Lazara i videli određene prednosti u odnosu na „Baris“. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stavri, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu -  kazao je on.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Vučić je izrazio uverenje da bi zajedničkom saradnjom mogli imati više posla, posebno imajući u vidu razvoj situacije u svetu.

- Ulaganje u namensku industriju je dobro ulaganje u budućnosti ne samo zbog zaštite naše zemlje, već što ćemo moći da zaradimo najveći novac. u ćemo da ulažemo mnogo toga u narendom periodu -  najavio je predsednik.

Izrazio je uverenje da će za to biti razumevanja i u vladi, te podsetio da je vlada svojevremeno ovlastila predsednika u mandatu Tomislava Nikolića da brine o namenskoj industriji, jer, kako dodaje „samo zajedno možemo da postignemo velike rezultate“.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

On se zahvalio predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu-Žomartu Kemeluliju Tokajevu, kojem je uručio orden, na svemu što je kazahstanski narod učinio za Srbiju, posebno što Astana nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

- Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji - podvukao je Vučić.

Predsednik je dvodnevnu posetu Kazahstanu jutros i počeo upravo obilaskom namenske industrije, kompanije "Kazahstan Aselsan inženjering" i "Kazahstan Paramaunt inženjering" - najveće preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Paramaunt proizvodi oklopna vozila BKM "Arlan" sa pogonom 4x4, BKM "Nomad" 4x4 i BTR "Baris" sa pogonom 6x6, kao i 8x8.

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

U kompaniji "Kazahstan Aselsan inženjering" predsednik se informisao o vojnoj optici.

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana, jedinstveno je po tome što ima status naionalne kompanije, a proizvodi vojnu optiku.

Kad je reč o sastanku sa premijerom Sagintajevom, Vučić je rekao:

- U nekim oblastima smo bliže i konkretnoj saradnji. Prvi put smo videli i zainteresovanost vaših kompanija za naš hemijski kompleks, a na razvoju turizma tek treba da radimo, naročito na razvoju banjskog turizma - naglasio je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

On je podvukao da će modernizacijom banja Srbija biti u mogućnosti da privuče veći broj kazahstanskih turista.

Premijer Sagintajev naglasio je da je nakon posete predsednika Nazerbajeva došlo do konkretizacije poslovne saradnje između dve zemlje, što je veoma značajno.

Predsednik Vučić pozvao je Sagintajeva na inauguraciju 23.juna.

Foto: Pres sluzba Predsednistva Foto: Pres sluzba Predsednistva

Šef srpske države obišao je ranije danas i Biblioteku prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kojoj je uručio kopiju Mirosavljevog Jevanđelja...

On će večeras prisustvovati svečanom otvaranju „Ekspa 2017", a na toj svečanosti biće više svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Ðinping.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    9. jun 2017 | 22:58

    Ima zainteresovanih i to bude to, često nikakva realizacija. Šta je sa onim proizvodjačem svinja Tenisom, čovek je bio zainteresovan za ogromnu proizvodnju i preradu u našoj zemlji. Gde je on sada, niko ga ne spominje, sigurno je smetao domaćim tajkunima mesarima, da ne bude tako i sa Petrohemijom i ostane samo na zainteresovanosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA