Poslednji BRZI voz za Srbiju: Šta Merkelova nudi Vučiću

U Berlinu su shvatili da je trenutni pristup, u kom su evropske integracije Srbije uslovljene napretkom u odnosima sa Prištinom, spor i neefikasan. Zbog toga, najverovatnije će doći do promene strategije Berlina

  • 27

Srbija je na putu da dobije još jednu, možda i poslednju, šansu da ubrza svoje integracije u EU i reši pitanje Kosova, prenosi "Nedeljnik" izjavu dugogodišnjeg izvora u jednoj od važnijih članica EU koji se bavi našim regionom. U tom svetlu, treba i gledati na inicijativu, koju je obelodanio nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel. On je predstavio agendu "Berlin plus" koja predviđa dodatne napore, ali i finansijska sredstva kako bi se ubrzalo napredovanje regiona ka EU.

Han u Beogradu: Plan Berlina nije zamena za članstvo; Vučić: Pretnje iz Prištine me plaše i brinu (FOTO)

Mali Maršalov plan nije zamena za evropski put

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel založio se za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu ističući da Brisel treba više da se angažuje i investira u tom regionu.

- Moramo sada da ubrzamo velike infrastrukturne projekte koji su od ekonomskog značaja. Projekte koji imaju i specijalan simbolični značaj kao što su autoptu između Srbije, Kosova i Albanije. Da bi se to finansiralo, predlažemo da uspostavimo dodatni fond za infrastrukturne projekte - rekao je Gabrijel.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima. Međutim, čini se da je mnogo jači razlog za aktiviranje "Berlina plus" smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj.

- Očigledno je procena u Evropskoj uniji da postoje tenzije na zapadnom Balkanu, koje mogu eskalirati. Mislim da je i ovo proleće to pokazalo. Tako da je "Berlin plus" način da se strasti malo primire na Balkanu, davajuću tu vrstu podrške zemljama na ovom prostoru da razviju infrastrukturu, jer kada sagledamo sadašnju EU i zapadni Balkan, očigledno da infrastruktura nije dovoljno razvijena - kaže za Telegraf.rs Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politku.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

U Berlinu su shvatili, prenosi "Nedeljnik" da je trenutni pristup, u kom su evropske integracije Srbije uslovljene napretkom u odnosima sa Prištinom, spor i neefikasan. Zbog toga, najverovatnije će doći do promene strategije Berlina, odnosno pitanje Kosova će biti ostavljeno za sam kraj evropskih integracija.

Jedna od ideja Berlina kako da reši kosovsko pitanje i da relaksira atmosferu u regionu jeste forsiranje evropskih

integracija Srbije, odnosno da Beograd, što je pre moguće, bude doveden u poziciju da uđe u EU i doprinese kreativnom rešenju koje bi omogućilo preostalim državama članicama EU da priznaju Kosovo i da Priština krene u proces evropskih integracija.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Do promene politike Berlina trebalo bi da dođe početkom sledeće godine, a izvori kažu da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću već rečeno da Nemačka neće dozvoliti bilo kojoj državi da blokira napredak Srbije.

To potvrđuje i nacrt nove strategije nemačkog ministarstva spoljnih poslova, u kojoj se Srbiji dodeljuje vodeća uloga u region.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Pored toga, i sam nemački predsednik Valter Štajnmajer je stavio do znanja da će lično sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o većem angažovanju Nemačke oko Srbije i “osvežavanju” evropskih integracija.

Istovremeno, komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je danas da novi nemački plan za Zapadni Balkan nije zamena za članstvo u EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To nije zamena. To samo pokazuje posvećenost država članica, posebno Nemačke da investira u region - rekao je Han u Beogradu. On je kazao i da bi voleo da to ne ostane samo na ideji, već da se nadju sredstva za finansiranje tog plana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjer

    9. jun 2017 | 18:37

    Ni jedan Srbin ne sme da prizna nezavisnost Kosmeta i zato ako je EU to uslov ,samo gube vreme !!

  • Ivan

    9. jun 2017 | 15:47

    Vreme je da Evropa konačno stane na našu stranu! Vide svi da se zalažemo za mir i stabilnost u regionu i trebalo bi to da cene.

  • Nenad

    9. jun 2017 | 17:06

    Berlin će Srbiji dati zelenmo svetlo ka evrointegracijama kako se ne bi gubilo vreme i da bi se prilikom otvaranja poglavlja sprovodile reforme.Vreme bi gubili i oni i mi tako da su shvatili da uporedo i paralelno možemo da resavamo i probleme sa normalizacijom odnosa sa Pristinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA