74 godine od čuvene Bitke na Sutjesci: Sećanje na hrabru borbu 20.000 partizana protiv 120.000 neprijatelja u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta

  • 17
NOVJ, Partizani, Bitka na Sutjesci Partizani tokom Bitke na Sutjesci maja-juna 1943. godine. Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Na Tjentištu su danas obeležene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svetskom ratu, a u ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

OVO JE JEDINA PRAVA ISTINA O SMRTI NAJVEĆEG PARTIZANA: Ispovest komunistkinje Vjere nije ono čemu su vas učili u školi! (FOTO)

Protiv 120.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Peta neprijateljska ofanziva, koja je trajala od 15. maja do 15. juna 1943, okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Na centralnom spomeniku narodnim herojima, Spomen-kosturnici na Tjentištu položeno je cveće.

Foto: flickr.com/Eniax Foto: flickr.com/Eniax

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je rekao je da je ova bitka sinonim borbe za slobodu i primer budućim generacijama kako treba braniti život i prostor.

Ova bitka pokazuje - kada je čoveku život ugrožen, koliko ima jak duh da se odbrani od zla, rekao je Savanović.

Obeležavanje godišnjice Bitke na Sutjesci zajednički su organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, a za više stotina poštovalaca partizanskog pokreta je na Tjentištu održan istorijski čas.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MNE

    12. jun 2017 | 01:50

    Ima li neke bitke dje su se cetnici borili protiv okupatora?

  • čarls bronson

    12. jun 2017 | 08:05

    Huči, buči Sutjeska ....... . Hej, haj, heeej, haj komandant Sava. Kako god neki vadili, u komentarima , neke negativne podatke o ovom boju, za mene će ostati verodostojno ono što smo , u školi, učili pre 40+ godina. Divizije Savine biju teški boj. I Nena Ivošević je svojim sjajnim glasom sve to lepo opisala.

  • CH

    12. jun 2017 | 13:28

    Dok sutjeska voda tece narod zaboravit Savu nece.!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA