Sutomore Petru kliče, za sve hvala svešteniče: Parohu priređen emotivan ispraćaj na kojem su se videle najveće hrišćanske vrednosti (VIDEO)

Okružen dečicom koja su mu prva pohrlila u susret, paroh Petar nije krio emocije

  • 1

U Sutomoru je pre nekoliko noći lokalnom parohu priređen retko viđen ispraćaj na novu svešteničku dužnost, koji je bio propraćen osećanjima tuge i sreće. 

Ispovest Ivane, koja nije mogla da zatrudni godinama: Molila sam se Svetom Nektariju i začula zvuk truba s neba. Sad nosim blizance (FOTO)

Nakon što je parohu Petru Ceroviću određena nova dužnost, parohijani Sutomora odlučili su da mu prirede veče zahvalnosti.

Tako je na svoje veliko iznenađenje sutomorski paroh po povratku u parohijski dom zatekao slavlje uz poruku: "Sutomore Petru kliče, za sve hvala svešteniče!"

Okružen dečicom koja su mu prva pohrlila u susret, paroh Petar nije krio emocije. 

Iskreno prijateljstvo među ovim običnim ljudima primer je istinske ljubavi najdublje hrišćanske vrednosti.

- Trebalo je zaslužiti ovakav ispraćaj - komentarisali su građani Sutomora.

Foto: Printskrin/Youtube/in4snet Foto: Printskrin/Youtube/in4snet

- Trudili smo se da ideja o iznenađenju koje smo pripremali danima, ne stigne ni blizu sveštenika. Drago nam je što smo u tom naumu uspeli - kaže Nikola Pantoš, jedan od glavnih organizatora ispraćaja oca Petra za portal "IN4S".

S pravom se može reći da je trpeza povodom ispraćaja sutomorskog sveštenika zaslužila da nosi ime Agape (trpeza ljubavi), koja je kod prvih hrišćana bila znak opšteg bratstva i ljubavi.

Novi talas uzbuđenja izazvalo je uručenje dara. Nikola Pantoš je u ime prisutnih prijatelja na ispraćaju uručio ocu Petru umetničku sliku, delo umetnika Branislava Baneta Cvijanovića.

Foto: Printskrin/Youtube/in4snet Foto: Printskrin/Youtube/in4snet

Reč je o portretu oca Petra u čijem je prvom planu i crkva Svete Petke, Nemanjićke svetinje iz 13. veka u kojoj je ovaj sveštenik i najčešće služio.

Zdravicu je u ime svojih parohijana održao prvi sveštenikom komšija i prijatelj Milenko Jovanović.

Foto: Printskrin/Youtube/in4snet Foto: Printskrin/Youtube/in4snet

- Da smo znali da ćemo da izazovemo ovolike emocije transparent ne bi bio ovoliki, bio bi još veći. Imam obavezu da ti prenesem da mi tebi većeras ne pravimo nikakav ispraćaj nego veče zahvalnosti, a ovim smo hteli da poželimo i dobrodošlicu novom parohu Marijanu Petkovskom. Mi ćemo sa novim parohom biti prezadovoljni, a ti si previše toga uradio za Sutomore, za komšije, puno toga započeo, a Marjan će sve to morati da dovrši. Nadamo se da ćeš brzo da se vratiš kao starešina hrama, mada ne ideš daleko - istakao je Milenko.

Foto: Printskrin/Youtube/in4snet Foto: Printskrin/Youtube/in4snet

Srdačno se zahvaljujući na darovima, otac Petar je posebno naglasio da mu je drago što se među prisutnim nalazi nekoliko pripadnika islamske veroispovesti. 

Njihovo prisustvo, kazao je on, potvrda je istinske sloge i međuetničkog sklada kojim se ovaj kraj s razlogom ponosi. 

Pogledajte kako je izgledao ispraćaj paroha:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko Knjazevac

    12. jun 2017 | 20:14

    Poznajem svestenika iz vidjenja...o njemu sam cuo sve najbolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA