Propaganda džihadista slabi, da li se bliži kraj ISIS-a? Nekada su sejali strah, a sada ostaju bez teritorije i glavnih vođa (FOTO)

Ranije su njihovi snimci sadržali užasne slike pucnjave, napade na suparnike, ubijanje zatvorenika sa verskom muzikom u pozadini, a koji su služili za širenje straha među protivnicima

  • 7

Islamska država (ISIS) je u poslednje vreme pretrpela značajne poraze, posebno u sektoru koji je zadužen za njenu propagandu. U bombardovanju su izgubili značajan broj starijih članova, koji imao značajnu ulogu u pravljenju propagandnih videa. Pored toga, ponovo su se pojavile informacije da je njihov lider Abu Bakr al Bagdadi ubijen u vazdušnim napadima koalicije zapadnih snaga.

U srcu Islamske države rat je u punom jeku: Drami nema kraja, Kurdi nemilosrdni, otvoren novi front (VIDEO)

Nedavno se pojavio jeziv video na kojem se vidi džihadista kako skakuće na levoj nozi prema crnom kombiju koji je pun eksploziva, a koji će potom uleteti u grupu iračkih vojnika u severnom delu grada Mosula.

Zatim se okreće prema kameri i bombaš samoubica izgovara svoje poslednje reči, pozivajući muslimane na Zapadu, koji ne mogu da dođu do kalifata u Iraku i Siriji, da izvrše napade unutar matičnih zemalja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ja vas pozivam da u ime božje, pre zalaska sunca sa vaših mačeva padne krv nevernika. Svaka kap krvi tamo će smanjiti pritisak na nas - rekao je on.

Snimak drona pokazuje potom vozilo kako uleće u grupu iračkih teretnih vozila nakon čega sledi eksplozija, prenosi Dejli Mejl.

Ovaj video je ISIS objavio krajem maja, a zapis sadrži izmenjene poruke ove ekstremističke grupe koja je počela da gubi tlo u Iraku i Siriji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prethodno su njihove poruke bile sigurne u to da će se njihov kalifat širiti i da će trajati, ali su se one promenile poslednjih meseci kako se njihova teritorija smanjivala.

Ranije su njihovi snimci sadržali užasne slike pucnjave, napade na suparnike, ubijanje zatvorenika sa verskom muzikom u pozadini, a koji su služili za širenje straha među protivnicima.

Hvalili su se da će formirati prvi kalifat od pada Osmanskog carstva. Sada u svojim snimcima pozivaju borce da budu postojani ali i lokalno stanovništvo da im se pridruži u borbi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Njihova propaganda je sada nula da budemo iskreni. To ukazuje na njihov kolaps i da se ova grupa povlači. Njihovi pozivi ljudima da im se pridruže ukazuju na njihovu slabost - rekao je Omar Abu Laila, sirijski opizicioni aktivista koji ima sedište u Namačkoj, a bio je zarobljenik ISIS-a.

Veliki udarac su pretrpeli u avgustu prošle godine kada je poginuo Abu Mohamed al-Adnani, glavi portparol grupe i visoki zapovednik koji je bio poznat po vatrenim govorima koji su podizali moral boraca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Drugi udarac je došao u oktobru kada je u bombardovanju poginuo Vael al-Gajadh, poznat i po imanu Abu Mohambed al-Furkan, koji je bio zadužen za proizvodnju visoko profesionalnih propagandnih videa.

Krajem maja, ubijen je utemeljitelj Amak novinske agencije, Bara Kadek, koji je nastadao sa svojom ćerkom u bombadovanju u sirijskom gradu Majadenu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uprkost zastojima u Iraku i Siriji, ISIS je preuzeo odgovornost za nedavne terorističke napade u Teheranu, glavnom gradu Irana, prenosi Dejli Mejl.

Danas je sirijska državna televizija objavila da je najtraženiji terorista na svetu, lider ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u bombardovanju. Međutim, ovo nije prvi put da se pojavljuju ovakve informacije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

ISIS-ova službena medijska agencija Amak nije potvrdila ovu vest. Prema najnovijem izveštaju Al Bagdadi je ubijen u Raki. Sirijski aktivisti su izvestili da je u Raki poginulo najmanje sedam civila, ali nije spomenut lider ISIS-a.

Postoje i priče da se Al Bagdadi krije u pustinji u blizini opkoljenog grada Mosula u severnom delu Iraka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omon

    11. jun 2017 | 23:49

    Pa dok se Rusi nisu umesali naravno da su sejali. Kad su im Rusi presekli vazne linije i jos kad ih gadjaju hirurski precizno sta ima drugo preostaje nego da polako nestaju...

  • Zoran

    12. jun 2017 | 06:36

    Čim oni prete nama znači da su pukli.

  • Ečeverija-brat od strica MOMOV!

    12. jun 2017 | 00:51

    Njemačka o kojoj i dan danas NACIONAL GEOGRAFI pravi emisije jer prosto ne mogu da vjeruju da je to bila zemlja 100 godina ispred svih je poražena za godinu dana,a ovdje ISIS ne može za 5 godina! Americka ekonomija pociva na ratnoj industriji-TRAMP-SAUDISKA ARABIJA 100 MILIJARDI? ISIS JE ONO KAO KESICA ŠEĆERA UZ KAFU,ZA KOJU SVI MISLE DA JE BESPLATNA ALI JE URAČUNATA U CIJENU KAFE!:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA