SRAMOTA: Ni posle 13 godina nema pravde za ubijene srpske žeteoce

U selu Staro Gracko nadomak Lipljana paljene su sveće za žrtve jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od dolaska mirovnih snaga na Kosovo i Metohiju

  • 0

U selu Staro Gracko nadomak Lipljana ispred spomen-ploče parastosom koji je služio episkop Raško-prizrenski Teodosije u prisustvu članova porodica i prijatelja obeleženo je trinaest godina jednog od najmonstruoznijih ubistava počinjenih nad Srbima od dolaska mirovnih snaga u južnu srpsku pokrajinu.

Za ubistvo 14 žetelaca, među kojima je najmlađi imao sedamnaset godina, počinioci nisu privedeni pravdi, niti je utvrđeno kako su pobijeni.

- Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji i dalje rade na tom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze - rekla je u izjavi za Telegraf portparolka Euleksa Irina Gudeljević i dodala da je to sve što za sada može reći o ovom slučaju.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović kaže da i posle 13 godina rada na istrazi i utvrđivanju okolnosti i dokaza nisu dobili nijedan signal da neko nešto ozbiljno radi.

- Euleks me razočarava svojom neinventivnošću da smisle dobar izgovor. Ne bi me začudilo da u zgodnom trenutku odustanu od istrage, kao što su odustali od Goraždevca, Livadica... - rekao je Ivanović.

Samo nekoliko sati pre isteka roka od dodatnih 48 sati za predaju oružja albanske paravojne formacije OVK, 23. jula 1999, spasavajući prezreo rod od nevremena, 14 žetelaca se po drugi put u kasne popodnevne sate vratilo u polje. Iako su u strahu od napada albanskih ekstremista tražili pratnju Kfora, nisu je dobili.

Kako se nisu vraćali, zabrinute porodice su tražile pomoć od pripadnika Kfora, koji su u 21.30 u polju pored kombajna pronašli 13 beživotnih tela i jedno masakrirano telo 150 metara dalje.

Tada su pobijeni četiri člana porodice Janićijević : Slobodan (35), Mile (42), Momir (50) i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina. Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Rade (33) Živić, Stanimir (45) i Boško (50) Đekić, Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, zatim Nikola Stojanović (60), Miodrag Tepšić (45) i Milovan Jovanović (25).

(S. S. / Foto: KIM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA