Gadafijev sin je opet na slobodi: Da li će pokušati da osveti svog oca i dođe na vlast u Libiji?

Mediji spekulišu da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promenljivoj situaciji

  • 4

U subotu je oružana grupa u Libiji saopštila na Fejsbuku da je oslobodila sina pokojnog vođe Libije, Moamera Gadafija, Seif Al-Islama (45), koji se u pritvoru nalazi od 2011. godine. Drugi sin bivšeg libijskog vođe Gadafija, obrazovan na zapadnim školama, s doktorskom titulom iz Londona, bio je predodređen za Gadafijevog naslednika.

Otmičari ga pustili posle 6 godina: Sin Moamera Gadafija ponovo na slobodi (FOTO)

Brigada Abu Bakr al-Sadik, paravojna formacija bivših pobunjenika koji kontrolišu grad Zintan na zapadu Libije, saopštila je da je al-Islam osobođen u petak veče, "na 14. dan meseca Ramazana".

Ipak, još uvek se ne zna da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji delimična, jer dok istočni parlament sa sedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije još uvek ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.

Ukoliko bi Saif napustio Libiju, mogao bi da bude uhapšen na osnovu optužnice međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i zločine protiv humanosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

BBC navodi reči njegovog advokata koji je kazao da ne sme da kaže gde mu se nalazi klijent "iz bezbednosnih razloga". Pretpostavlja se da je on, ukoliko je napustio Zintan otišao na istok ili jug zemlje, a neki veruju da se nalazi u Egiptu.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Kada je nakon pomilovanja izašao iz zatvora, navodno je poručio je da će "ponovo ujediniti Libiju i na ruševinama zemlje, uništene višegodišnjim građanskim ratom, stvoriti modernu, pravnu državu". Prema rečima njegovog rođaka Ahmed Muhareba al Gadafija koje je preneo Sputnjik, Seif će se obratiti libijskom narodu i apelovaće da se stane na kraj anarhiji i oružanim sukobima svojih sunarodnika, kao i da se povrati teritorijalni integritet i stvori nova država.

- Svet treba uskoro da očekuje novo iznenađenje - rekao je Gadafijev rođak.

Gadafijev advokat tvrdi da bi on mogoa da ima ključnu ulogu u naporima nacionalnog pomirenja. BBC piše da je u današnjoj Libiji sve moguće i da su se pojedini članovi i institucije starog poretka vratili na vlast.

Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images

Ipak, ono zbog čega bi trebao najviše da strahuje je ponovna mogućnost otmice.

Iako je prošle godine objavljeno da je došlo do njegovog oslobađanja, to se tek desilo pre nekoliko dana. Niko ne može da razluči zašto je njegovo oslobađanje objavljeno saopštenjem, ali pojedini veruju da bi se to moglo povezati za širi kontekst, prvobitno misleći na sukob rivalske milicije i političkih grupa.

KOJE JE MIŠLJENJE LIBIJACA?

Za jedne on će uvek biti sin diktatora, koji je uvek stajao pored svog oca do njegove smrti. Za druge, koji su ga nekada videli kao reformistu u režimu Moamera Gadafija, sa zdravom dozom razuma i skepticizma govore da bi on mogao da bude čovek sa dovoljno "tvdom i mekom moći" da prekine haos u zemlji.

Ipak, u Libiji danas postoje druge vrsta milicija, političara, uticajnih biznismena i "običnih" Libijaca koji će mu se uvek suprotstaviti. Ali, biće i onih koji će ga podržati a koji su propatili mnogo od Arapskog proleća.

Bengazi, Libija. Foto: Wikipedia/Jaw101ie Bengazi, Libija. Foto: Wikipedia/Jaw101ie

Saifa al-Islam Gadafija mogli bi da podrže i oružani blokovi koji veruju da bi bili jači sa njim protiv svojih rivala. Trenutno se veruje da se ovde misli na političke i vojne snage na istoku zemlje, na čelu sa kontroverznim vojnim moćnikom, Kalifom Hefterom.

Pojedini iz Libije veruju da bi zapadne sile bile spremne da sarađuju sa svima koji bi mogli da povrate kontrolu i stabilizuju zemlju, sve dok postoji zajednička vizija i politka koja im je prihvatljiva. S druge strane, malo je verovatno da bi međunarodne sile vojno intervenisale kako bi sprečile ili oborile povratak Gadafija.

Ipak, Gadafijev legat se i dalje povezuje sa tiranijom i mnogi građani Libije ne žele da se to vrati.

Građani čeznu za stabilnošću i vremenom kada njihovi životi neće biti definisani konfliktom koji je podelio zemlju i njeno društveno tkivo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

KO JE SAIF AL-ISLAM?

GADAFIJEVE POSLEDNJE REČI: Dok je krvario i umirao, govorio je reči koje se ne zaboravljaju (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Saif al-Islam, čije ime znači "mač islama", smatrao se naslednikom pokojnog libijskog lidera Moamera Gadafija, a pre Arapskog proleća 2011. godine živeo je u rezidenciji u Londonu, vrednoj 10 miliona funti. On je i dobitnik "kontroverznog doktorata" Londonske škole ekonomije i imao je brojna poznanstva sa uticajnim ljudima, uključujući i kontakt sa milijarderom Net Rotšildom, aristokratom Piterom Mendelsonom i arhitektom Normanom Fosterom.

Za vreme režima Moamera Gadafija on nije imao zvaničan posao, ali je neposredno pre revolucije tražio demokratske reforme. Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli on je pobegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada Abu Bakr el Sadik u Sahari.

Osuđen je na smrt u Libiji zbog učestvovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011. godine, a traži ga i Međunarodni krivični sud u Hagu. Od samog početka sukoba pratile su ga glasine da je učestvovao ili da je barem znao za brojna mučenja demonstranta, a kasnije i pobunjenika.

Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images

On se lako branio govoreći da nije deo službenog zapovednog lanca ni vlasti, a ni vojske. Uhvaćen je 2011. godine tokom pokušaja bega iz grada Bani Valid, jednog od dva poslednja uporišta Gadafijevih lojalista. Osuđen je u odsustvu na smrt strijeljanjem i otada je bio zatočen u Zentanu.

Saifovo puštanje na slobodu desilo se godinu dana nakon što je njegova majka Safia posetila istočnu Libiju, i nakon što je u martu ove godine Evropski sud pravde ukinuo zabranu putovanja Saifovoj sestri Ajši koja je sa majkom živela u Omanu.

Dva Saifova brata, Mutasim i Hamis poginula su u revoluciji, treći Hanibal živi u Libanu, a najmljađi brat Sadi uhapšen je u Tripoliju i čeka suđenje za ratne zločine.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    13. jun 2017 | 13:51

    Treba da osveti svog oca koji je mucki ubijen.

  • Cpb

    13. jun 2017 | 14:05

    Bravo! Samo se pazi da te dusmani ne ubiju!

  • Antap

    13. jun 2017 | 14:12

    Tu su Ameri i Englezi, a bogami i Francuzi da opet uvedu demokratiju po svom ukusu. Ko pita Libijce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA